Мегафон
по 45 години постоење...

„Прљаво казалиште“ се распадна: Основачите на бендот повеќе не ни разговараат меѓу себе

„Прљаво казалиште“ се распадна: Основачите на бендот повеќе не ни разговараат меѓу себе

Готово е! Се случи она што со месеци се шпекулираше на музичката сцена. Го нема веќе „Прљаво казалиште“, барем не како што го знаеме со години. За Јутарњи лист е потврдено, по 45 години се распадна најмоќниот бенд, кој во 1979 година го издаде својот прв ЛП наречен „Прљаво казалиште“.

Но, тоа е долго и славно минато, напишано од долгогодишни пријатели, кумови и големи музичари кои заедно ги исполнија арените и стадионите и ја фрлија публиката во транс. Денеска, Тихомир Филеш и Јасенко Хоура, основачите на бендот за чие распаѓање нивната публика вечно ќе жали, веќе не зборуваат, а како почнало, во иднина би можеле да разговараат само преку своите адвокати.

За тоа дека членовите на бендот имаат различни музички визии и желби, како и тоа што се заситија еден од друг, се зборуваше уште во 2021 година. Никој не му придаваше преголема важност на тоа, бидејќи престрелките и полошите периоди не се невообичаени за групи со повеќе луѓе, па така и за бенд колку што е Прљаво казалиште. Но, наместо да се смират страстите, да се заборават лошите денови, работата ескалирала и резултирала со распад на бендот, но и можни тужби.

Имено, иако е јасно дека нема да продолжат да соработуваат, Хоура, вели Филеш, се договорил на 24 јуни за изведбата на Прљаво Казалиште во Врбник на Крк. Во соопштението објавено на социјалните мрежи од Туристичкиот одбор на Врбник не пишува кој ќе пее и кој ќе свири, но Филеш, кој е сопственик на брендот и името на бендот, вели дека настанот не треба да се нарекува „Прљаво Казалиште концерт“ ако музичарите и туристичкиот одбор не сакаат да биде тужени.

– Секако, бендот може да настапува под друго име. Не е проблем. Но, под името Прљаво Казалиште – не – се определува Филеш.