Љубов и Секс

Причини поради кои жените плачат за време или по сексот

Причини поради кои жените плачат за време или по сексот

Во моментот кога сексуалниот однос при самиот врв е завршен, жените понекогаш може да заплачат. Неретко се прашуваат што не е во ред со нив, но експертите уверуваат дека тоа е сосема нормална работа.

Семејната терапевтка и експерт за брак Рејчеј Рајт објаснува дека плачењето обично се смета за знак на тага, но всушност е знак со кој телото порачува дека искусило премногу од некои емоции, без разлика дали станува збор за страв, возбуда или болка.

„Плачењето е емотивно потење, но многумина сметаат дека потењето доаѓа во непријатен момент“, вели Рајт и наведува причини поради кои жените најчесто плачат во текот или по сексот.

-полудени хормони

-сте испиле некоја чашка повеќе, па сте ја отвориле кутијата на емоции

-навистина сте опуштени и уживате.

-се чувствувате поврзани со партнерот

-тагувате за нешто

-ве боли, болниот секс може да предизвика плачење па потребно да користите лубриканти или да одите полека

-ве боли, но на добар начин

-се срамите

-многу сте среќни

-сте се потсетиле на нешто тажно, можеби сте преживеале сексуален напад или ви се случило нешто додека сте биле мали, но сте заборавиле.

извор: кајгана