Живот и Стил

Препознајте ги симптомите на напад на паника и научете како да ги совладате

Препознајте ги симптомите на напад на паника и научете како да ги совладате

Стресот се споменува како главна причина за староста, но и генетска предиспозиција. Иако точните причини не се потврдени.

Симптоми на паничен напад и како да ги препознаете:

Потење

Жешки бранови

Страв од лудило

Задушување/Губење на здив

Брз ритам на срцето

Вртоглавица

Страв од смрт

Чувство на губење на земјата

Болка во градите

Страв од луѓе, гужви, јавни настани

Висок крвен притисок

Повеќето луѓе обично не го препознаваат првиот напад на паника, но сметаат дека станува збор за сериозен физички – здравствен проблем, па затоа секогаш прво се обраќаат кај општ лекар. Добар лекар ќе ги препознае симптомите и нема да го испраќа пациентот на непотребни прегледи, туку во здравствена установа што може да му помогне. Ако препознаете барем 3 од овие симптоми кои траат до десет минути, би било препорачливо да контактирате со професионалец кој ќе ве упати на соодветен третман. Паничните напади може да се излечат, потребна ви е добра волја и желба да продолжите да живеете без нив, како и соодветна помош од психолог или психијатар.

Лице кое има напад на паника еднаш развива страв од страв од повторување на нападот, на улица, на работа или каде било. Затоа тие често се повлекуваат и се здружуваат, но за среќа нападот на паника успешно се третира.

Потиснат стрес и напади на паника
Со акумулирање стрес што не го доживувате негативно на почетокот, може да предизвика напад на паника за некое време. На пример, ако чувствувате стрес после стрес потиснувајќи ги негативните емоции не дозволувајќи да излезат од вас, не сте си направиле услуга, но ги ризикувате вашето тело и ум во овој случај на напад на паника. Дозволете си да дозволите негативните емоции секогаш да излегуваат од вас туркајќи ве да не станете посилна личност токму спротивно од тоа што си правите лошо на себе.

Кој доживува напади на паника? Луѓето кои се склони на напади на паника обично се почувствителни, емпатични, поинтелигентни

Тие лесно ги читаат туѓите емоции. Тоа се луѓе кои од другите луѓе обично се видени како јаки баш поради претходните искуства, стресови каде што биле претставени како силни и стабилни личности.

Како да се ослободите од негативните емоции:

– Физичката активност е важна и за физичкото и за менталното здравје. Спортските или лесните прошетки можат да ви помогнат да се ослободите од стресот што се насобрал во текот на денот. – Зборувајте со пријателите за работи што ве мачат, можеби тие не можат да ви помогнат да ја решите вашата ситуација, но самиот разговор може да ве ослободи. – Зборувајте со себе, што е тоа што го сакате, што е тоа што не е добро за вас и обидете се да го поправите. Силната волја и желба секогаш можат да ви помогнат. Не бидете често самокритични, туку фалете се. – Ако мислите дека не можете да се ослободите од негативните емоции самостојно или со помош на пријател, контактирајте психолог или психијатар, тие секогаш се тука за да ви помогнат со професионален совет. Не се срамете или плашете се од професионалец во светот, сосема е нормално да имате личен терапевт. Денешниот начин на живот, брзината, стресот го бараат тоа.

Лекување напад на паника
Пред да се обратиме до стручно лице за помош, она што треба да го знаеме во случај на напад на паника е дека ништо нема да ни се случи и дека ќе помине брзо. Прифатете го фактот што ви се случува во моментот. Соочувајќи се со стравот, му се спротивставувате, со страв ја продлабочувате агонијата. Длабокото дишење може да ни помогне да се смириме и да се вратиме во нормален проток.

извор:курир.мк