Живот и Стил

Предупредувачки знаци за можен рак кои никогаш не смее да се занемарат

Предупредувачки знаци за можен рак кои никогаш не смее да се занемарат

Ракот е болест која има многу вообичаени симптоми во зависност од специфичната форма на ракот и каде живее. Во оваа листа ќе поминеме низ 15 алармирачки знаци на рак, кои ако се појават секогаш треба да побарате медицинска помош.

# 1 – Потенцијален рак треба да се сфати сериозно

Пред да продолжите да читате понатаму важно е да знаете дека наведените симптоми не директно во целост значат дека имате рак. Секогаш побарајте медицинска помош ако симптомите се перзистентни.

# 2 – Екстремен замор

Клетките на ракот се натпреваруваат со нормални клетки и земаат големи количини на енергија, што го поправа вашето снабдување побрзо од нормалното, со што се чувствувате многу уморни. Замор од рак не е сличен на нормалниот замор, кој се решава со повеќе спиење.

# 3 – Губење на тежината

Кога се дијагностицира рак, околу 40 проценти од луѓето пријавиле необјаснетo губење на тежината. Со децении познаваме дека некои форми на рак предизвикуваат предупредување на клеточниот метаболизам, што ве прави “хиперметаболичен”.

#4 – Constant headaches 

A brain tumor perpetuates pressure on the brain and the brain plates which results in permanent or wavelike headaches. It is reported that patients with brain cancer can notice the difference between regular and cancer caused headaches. A brain tumor might also inflict vomiting, seizures and loss of vision depending on where the tumor is located and causing pressure against.

# 5 – Варење или проблеми со јадењето

Повеќето од нас страдаат од време навреме имаат проблем со со варењето на храната. Изгореници, гадење и надуеност често доаѓаат со него. Но, варењето на крвта исто така може да биде знак за рак на желудникот или езофагусот.
Варгестацијата најверојатно е предизвикана од нешто друго, но ако нема да исчезне, треба да одите кај лекар.

# 6 – јазли – јазли – грутки

Многу видови на рак може да се почувствуваат преку кожата. Бидејќи туморите мутираат на клетките на телото, тие можат да формираат јазли или грутки под кожата. Овие видови на рак се јавуваат најчесто во дојката, тестисите и лимфните јазли. Кога имате јазли кои не си одат сами, треба да се пријавите кај доктор. Сепак, не секоја грутка е опасна. Можете да најдете повеќе за различни типови на грутки од изворот.

# 7 – Кашлица која нема да запре

Додека повеќето причини за кашлање се хроничен бронхитис, емфизем или астма, исто така може да биде знак за рак на белите дробови. Особено кога нејзината долготрајна кашлица која воопшто нема да исчезне, време е да посетите лекар за проверка.
Нејзината забележителна дека 8 од 10 дијагнози се предизвикани од тутунски чад, па како пушач, вие сте повеќе загрозени од другите.

# 8 – Невообичаено крварење

Невообичаеното крварење може да се случи во раниот или напредниот рак. Кашлањето крв може да биде знак за рак на белите дробови. Крвта во столицата (која може да изгледа како многу темна или црна столче) може да биде знак за рак на дебело црево или ректален карцином. Ракот на грлото на матката или ендометриумот (поставата на матката) може да предизвика абнормално вагинално крварење. Крвта во урината може да биде знак за рак на мочниот меур или бубрезите. Крвавото исцедување од брадавицата може да биде знак за рак на дојка.

# 9 – Бели „афти“ внатре во твојата уста

Особено пушачите и другите корисници на тутун треба да бидат свесни за ова и редовно да ја набљудуваат внатрешноста на устата. Ако имате блистер во вашата уста, тоа може да биде симптом на леукоплакија која е пред-канцерогена област. Ако не се третира правилно, може да се развие до рак на устата.

# 10 – Промени во функцијата на мочниот меур

Додека потребата да помине урина повеќе или помалку често од вообичаеното, може да има и други причини што веќе е сериозен случај кога ќе најдете крв во урината или кога ќе почувствувате болка при мокрењето. Веднаш проверете кај вашиот доктор затоа што тоа може да биде симптоми за рак на мочниот меур или ракот на простата.

# 11 – Промени на кожата

Ако имате молови или брадавици, треба редовно да ги набљудувате. Секоја промена во големината или влакната што почнуваат да растат на овие може да биде знак за меланоми, исто така познати како рак на кожата. Третманот е лесен: молот или брадавицата ќе бидат отстранети и стапката на успех е многу висока кога се третира рано.

# 12 – Други Симптоми

Знаците и симптомите наведени на претходните страници се почести кај карциномот, но има многу други кои не се наведени овде. Ако забележите некои големи промени во начинот на функционирање на вашето тело или начинот на кој се чувствувате да го известите докторот. Ако нема никаква врска со ракот, докторот може да дознае повеќе за тоа што се случува и доколку е потребно, да се третира. Ако е рак, ќе си ја дадеш можноста да се третира рано, кога третманот е најдобар.

# 13 – Промени во функциите на дебелото црево

Крвта во столицата (која може да изгледа како многу темна или црна столче) може да биде знак за рак на дебело црево или ректален карцином. Ова се многу чести видови на рак и се случуваат почесто отколку што мислите. Долгорочното запек, дијареа или промена на големината на столицата може да биде знак за рак на дебелото црево и треба да се земе многу сериозно.

извор:скопје24.мк