Живот и Стил

Предностите на доењето за вас и вашето бебе

Предностите на доењето за вас и вашето бебе

Доењето со мајчино млеко ви овозможува да го обезбедите вашето бебе со сè што му е потребно за да расте и да се развива. Мајчиното млеко содржи супстанции, кои не можат да бидат произведени и заменети со адаптираното млеко. Доењето има свои предности како за вашето бебе, така и за вас.

ПРЕДНОСТИТЕ НА ДОЕЊЕТО ЗА ВАШЕТО БЕБЕ

 • Мајчиното млеко е природно и ги задоволува индивидуалните потреби на бебето.
 • Тоа содржи хранливи материи, кои се во идеален баланс и се лесно сварливи.
 • Со помош на мајчиното млеко, вие му предавате антитела на вашето бебенце, за да може да се бори против инфекции. Колку подолго го доите, толку подобро.
 • Бебињата, кои се хранети со мајчино млеко, поретко имаат потреба од посета на болница.
 • Ако го доите вашето најмило, му го намалувате ризикот од дијареа и запек.
 • Доењето го намалува ризикот од алергични реакции како егзема и астма.
 • Мајчиното млеко содржи хормони, кои го помагаат развивањето на бебето. Овие хормони не можат да бидат заменети со адаптираното млеко.
 • Бебињата кои се доени 8 месеци или повеќе постигнуваат подобри резултати во училиште кога ќе пораснат, отколку бебињата кои се хранети со адаптирано млеко.
 • Доењето создава силна нераскинлива врска помеѓу мајката и бебето.

ПРЕДНОСТИТЕ НА ДОЕЊЕТО ЗА ВАС

 • Доењето ви помага да си ја вратите нормалната тежина и согорува до 500 калории дневно.
 • Мајките кои ги дојат своите бебиња, создаваат силна и специјална врска со нив.
 • Доењето може да ви помогне во заштитата од развивање на рак на дојка и рак на јајниците.
 • Со доењето се произведуваат ендорфини, кои имаат природен антидепресивен ефект и го намалуваат ризикот од појава на постнатална депресија.
 • Мајчиното млеко е секогаш готово и не ве кошта ништо.