Љубов и Секс

Правилото 5:1 ќе го спаси вашиот однос

Правилото 5:1 ќе го спаси вашиот однос

Како се справувате со конфликтот во врската или бракот има големо влијание врз тоа дали ќе останете заедно. Ако дозволите да преовладуваат негативните чувства и секогаш го наоѓате лошото во вашата врска, тоа се сигнали дека вашата врска нема да трае. Тоа го покажува и експериментот спроведен во 70-тите од д-р Џон Готман заедно со неговите колеги. Имено, тој ги замолил паровите во текот на 15 минути детално да го објаснат својот конфликт.

Потоа ги анализирале снимките и девет години подоцна повторно ги повикале истите парови на разговор. Интересниот дел е што тие можеле да предвидат кои парови останале заедно, а кои се развеле со 90 отсто успешност.

Според нивното истражување, разликата меѓу среќните и несреќните врски е во односот помеѓу позитивните и негативните интеракции за време на конфликтот, а во успешните бракови е 5:1 во корист на позитивните интеракции.

Негативните интеракции се сметаат за превртување со очи, критикување на партнерот или заземање експлицитно одбранбен став, односно отсуство на напор дури и да слушнеме и разбереме што има да ни каже.

Иако гневот никогаш не е пожелен, тој не мора да се смета за негативна интеракција, тоа е само ако е придружено со презир, директна критика или исмевање. Исто така, негативните интеракции се случуваат во среќните бракови, но она што е важно е како паровите постапуваат по нив.

Позитивните интеракции може да се случат за време на расправија, на пример, да сакате да покажете наклонетост со тоа што ќе ја земете раката на партнерот во вашата, да му ставите јасно до знаење дека ги разбирате и да се согласите со некои негови предлози за подобрување на ситуацијата.

Исто така, позитивните интеракции се кога навистина го слушате партнерот, покажувате дека се грижите за она што го зборува и можете да се ставите себеси во негова перспектива. Практично, тоа значи дека паровите во среќен брак, дури и кога се расправаат или имаат недоразбирање, имаат тенденција да ја ублажуваат ситуацијата со хумор, не го креваат гласот и се фокусираат на изнаоѓање решение наместо на неконструктивна критика и барање слаби точки кај партнерот.

извор:попара.мк