Љубов и Секс

Прашања кои треба да си ги поставите ако размислувате да ја раскинете врската -Бидете искрени кон себе

Прашања кои треба да си ги поставите ако размислувате да ја раскинете врската -Бидете искрени кон себе

Секогаш бидете си на прво место, вклучувајќи ги вашите потреби, желби и навики.

Многумина од нас се бореле во одреден момент од нашите романтични животи со одлуката помеѓу останување или напуштање на врската. Без разлика дали се борите со токсична динамика на врската, физичка или емоционална дистанца, неверство, конфликтни вредности или едноставно се надраснувате еден со друг, ако почнете да размислувате да раскинете со некого, знаете дека нешто не функционира.

Па, како да знаете когае време да си заминте? Ако размислувате да ја напуштите романтичната врска, ова се неколку критични прашања што треба да си ги поставите, според психотерапевтот Шерон Квон.

1. Дали врската е насилна – физички или емоционално?

Врските кои вклучуваат секаква количина на физичко или психичко малтретирање бараат итна проценка дали е време да се напушти, заради безбедноста на едниот или на двата партнера. Во просек, речиси 20 луѓе во минута се физички малтретирани од интимен партнер во САД.

Сепак, многу жртви имаат потешкотии да сфатат дека нивните животи се во опасност поради циклусот на насилство, концепт што го смисли д-р Ленор Вокер, психолог и основач на Институтот за семејно насилство.

2. Дали моето ментално здравје отежнува јасно да ја видам ситуацијата?

Може да биде особено тешко да откриете дали врската е правилна или погрешна за вас, кога се борите со вашата ментална благосостојба.

– „Ако останете затоа што не мислите дека некој друг би можел да те сака, на пример, таа безнадежност може да биде знак на депресија“ – вели д-р Ислам и додава:

– Овој тип на искривено размислување во комбинација со ниската самодоверба може да направи останувањето да изгледа како единствена опција. И ако се мачите затоа што не можете да престанете да се грижите за иднината и велите дека ќе останете сами засекогаш, или дека нема да имате со кого да се забавувате, можеби се борите со анксиозност.

Всушност, прекумерната грижа (постојано се јавува во текот на неколку дена) е белег симптом на генерализирано анксиозно растројство (ГАД). Спротивно на тоа, депресијата или анксиозноста исто така можат да го заматат вашиот поглед на врската.

Ако редовно се чувствувате безнадежно или се плашите за иднината, размислете да побарате од вашиот лекар од примарната здравствена заштита, упатување до психолог или психијатар.