Живот и Стил

Постојано го сонувате истиот сон? Експертите откриваат зошто тоа ви се случува и како да го решите проблемот

Постојано го сонувате истиот сон? Експертите откриваат зошто тоа ви се случува и како да го решите проблемот

Дали некогаш сте имале ист сон неколку пати? Ликовите, заплетот, речиси се е исто и се се повторува. Зошто постојано го сонуваме истиот сон и истиот настан?

Сонувањето на истиот сон може да значи дека нашата потсвест има порака за нас. Тоа е клучот, затоа што зависи од вас сами да одлучите што е тоа во животот што ве оптоварува дури и до тој степен што постојано сонувате за тоа.

Психологот кој се занимава и со соништата, Роло Меј тврди дека човек кој не може да сонува, полесно се справува со проблемите во реалноста. Значи, се за што сонувате е одраз на она за што размислувате кога сте будни.

Ако често имате кошмари, тоа покажува дека ве мачи некаква траума со која вообичаено се борите или ситуација за која се уште не сте нашле начин да ја решите. Значи, ако често сонувате исти кошмари, секој ден, еднаш месечно или неколку пати годишно, вашата потсвест сака да ги реши проблемите со кои инаку е тешко да се справите и кои ве оптоваруваат.

За да се реши овој проблем од соништата, научниците предлагаат редовно да се води дневник. Запишете што се случува во вашиот живот, какви се вашите чувства кон овие настани и што сте доживеале како убава и грда работа од тоа.

Може да се случи долго време да треба да постигнете решение, како и да не најдете одговор толку брзо. Но, со текот на времето дефинитивно ќе го најдете.

Соништата честопати се многу турбулентни, а понекогаш и многу тешки за објаснување, а проблемите што не мачат од секојдневниот живот се појавуваат во некои други, на прв поглед, сосема обични ситуации. Од друга страна, овие ситуации може да бидат придружени со силни емоции што доведуваат до состојба на парализа во сонот и ве водат до фактот дека во сон не можете да најдете начин да се ослободите од нив.

Психолозите веруваат дека кошмарите и сите оние соништа што се случуваат се всушност позитивно искуство за секого, бидејќи тие ќе се повторат додека не обрнеме внимание на фактот дека треба да го решиме проблемот.

извор: курир.мк