Живот и Стил

Попладневниот одмор е драгоцен за организмот: 5 добри причини да дремнете преку ден

Попладневниот одмор е драгоцен за организмот: 5 добри причини да дремнете преку ден

Сигурно ви е познато чувството кога ќе заспиете толку попладне, што креветот е сè за што размислувате. Помеѓу 13 и 15 часот, температурата на телото паѓа и нивото на мелатонин се зголемува. И обете се знак дека ни треба пауза.

Иако луѓето имаат се помалку време за попладневен одмор, на нашето тело навистина му треба. Луѓето честопати тесно ги поврзуваат дремките и мрзеливоста, а не сфаќаат колку грешат.

5 придобивки од попладневната дремка
Луѓето кои практикуваат попладневен одмор се поактивни, а исто така имаат и поголема мотивација од луѓето кои практикуваат спиење само навечер.

Понатаму, според истражувањето, дремењето не само што влијае позитивно на расположението, туку може да го продолжи животот и да го намали ризикот од кардиоваскуларни болести.

Не само што ќе се чувствувате поодморено после дремката, туку и ќе ги подобрите когнитивните функции, времето на реакција и краткорочната меморија.

Конечно, една студија покажа дека спиењето попладне доведува до промени во мозочните канали кои го олеснуваат и побрзо учењето.

Колку треба да трае дремката?
Докажано е дека спиењето 20 минути во раните попладневни часови ги намалува шансите да доживеете срцев удар во зрелоста, а исто така потврдено е и дремење за намалување на крвниот притисок.

Кратките дремки се одлични кога немате многу време за одмор, и ви требаат повеќе, а дополнителните придобивки се што нема да се чувствувате поспани и слаби по нив, бидејќи не сте влегле во фаза на длабок сон.

извор: курир.мк