Живот и Стил

Помогнете му на детето да го победи стресот

Помогнете му на детето да го победи стресот

Стресот е збор што обично го поврзуваме за нас повозрасните, за нашите обврски и проблеми, но се повеќе се поврзува и со детскиот свет. Веднаш штом детето ќе влезе во училиштето, се забележува зголемен замор, нервоза, иритација. Научете го вашето дете да се опушти и да не се грижи за секоја мала работа со овие едноставни тактики.

Организирајте релаксирачки активности

Голем број на деца на возраст од 7 и 9 години се под влијание на стресот: брзајќи на училиште, домашна работа, воннаставни активности, обуки, дополнителна настава, итн. Иако е невозможно целосно да се дефинира целиот овој стрес, можете да му помогнете на детето да се справи со него на здрав начин. Играјте во паркот, обидете се со јога, сложувалки. Сето она што ве опушта се зема во предвид.

Објаснете му ја важноста на спиењето

Експертите препорачуваат девет часа спиење за тинејџерите, но всушност тие спијат помалку од седум часа. Работете заедно за продолжување на спиењето со ограничување на ноќното учење, утврдете го времето за спиење и поттикнете го вашето дете да се одмори во попладневните часови, кога ќе видите дека е уморно.

Помогнете му на вашето дете да се организира

Прелиминарната листа на обврски може да умори уште на прв поглед и целосно да го обесхрабри детето. Помогнете им на децата да ги завршат своите обврски во однос на домашните задачи и другите активности со правење на едноставен календар кој може да се користи за организирање на времето и со тоа да ја намали анксиозноста.

Направете полесен распоред

Заморот и раздразливоста кај детето се јасен показател дека тоа е веројатно премногу оптоварено со обврски. Па, добро погледнете го распоредот, разговарајте за него со детето и одлучувајте заедно што да се промени.

Внесете го времето за мирување

Иако можеби не сакате да го видите вашиот тинејџер како се излежува – оставете го. На овој начин, тој си дозволува да се опушти и да биде посреќен. Она што можете да го направите е да го поттикнете да го користи „излежавањето“ на паметен начин. Најдете нов вид на музика кој можете да го слушате, добра книга за читање или креативна игра за занимација на прстите.

Нека семејните оброци бидат задолжителни

Заедничките оброци им овозможуваат на децата да имаат редовен контакт со своите родители и да обезбедуваат време за разговор. Комуникацијата со родителите ја зголемува отпорнота на детето на стрес. Ако е невозможна заедничката вечера, сретнете се на вечера или појадок. Неделно домашно кино исто така е одлична можност за заедничко време.

Смислете мини паузи

Прашајте го вашето дете на кој начин би се опуштило ако има само 10 бесплатни минути дневно и креирајте листа на идеи. Некои од нив може да бидат името на пријател, читање стрип,тенис и така натаму. Потсетете го детето на овие идеи во моменти кога има тежок ден и поттикнете го да проба нешто од листата.

Поттикнете ги децата да играат игри

Ние сакавме да играме тетрис затоа што бара концентрација. Овозможете му на вашето дете да ја најде неговата омилена игра, постојат апликации за Судоку, X / O и многу други игри каде што треба да се размислува и на тој начин да го одвлече вниманието од некои грижи или проблеми. За таа цел може да се користат многу социјални игри, доволно е да се заинтересира и да се промени фокусот на детето.

Вежбајте имагинативност

Научете го своето дете да прибегне кон својата имагинација кога ќе стане тешко. Замислувањето на некое омилено место или пејзаж е одлична работа. Сликата што ќе ја замислат во својата глава ќе им помогне да се смират.

Наградете го трудот на детето

Се разбира, вие сте среќни кога детето ќе донесе одлична оценка дома, но не се фокусирајте на резултатите колку на вложениот труд. После тоа, можете да продолжите со прашања како „Што е најинтересното нешто што го научивте во училиште оваа недела?“. Со тоа што децата се гордеат со своите достигнувања, ја зголемуваат својата природна желба за успех.