Живот и Стил

Погледне како се препознава мозочен удар, и запаметете го ова!

Погледне како се препознава мозочен удар, и запаметете го ова!

На една забава девојка се сопнала и паднала. И понудиле да повикаат Итна помош, но таа сите ги уверила дека и е добро и дека паднала поради новите чевли згазнувајќи на камче.

Изгледала бледо и се тресела, и помогнале да се исчисти и и донеле нова чинија со храна. Девојката остатокот од вечерта го поминала весела и расположена. Нејзиниот маж подоцна им јавил на сите, дека е префрлена во болница. Во 23 часот … истата вечер девојката починала.

На дружењето со пријателите доживеала еден, а подоцна и друг фатален мозочен удар. Да занеле, нејзните пријатели да ги прочитаат знаците на мозочниот удар, девојката денеска можеби би била жива.

Некои луѓе не умираат на лице место. Често остануваат во безизлезна состојба, упатени на помош.

Потребна е само една минута за да го прочитате следново …

Еден невролог рекол дека може да ги отстрани последиците на мозочниот удар ако во рок од 3 часа може да дојде до засегнатото лице. Вели дека трикот е да се препознае мозочниот удар, да се дијагностицира и да се лечи пациентот во рок од три часа, но тоа не е едноставно.

Треба да се препознае мозожниот удар! Еве како:

Постојат четири чекори до кои треба да се придржувате за да го препознаете мозочниот удар:

  1. Замоли го лицето да се насмее (нема да успее)!
  2. Замоли го лицето да изговори една едноставна реценица (на пример: „Денеска е убав ден.”) Ќе има проблем тоа да го каже!
  3. Замоли го лицето да ги подигне двете раце (нема да може или ќе може само делумно) !
  4. Замоли го лицето да го исплази јазикот ( ако јазикот е свиткан, се лула од една страна на друга, тоа исто така е знак на мозочен удар)!

Доколку личноста има проблем со еден од наведените чекори, веднаш повикајте Итна помош и опишајте ги симптомите на личноста.

Еден кардиолог рекол, да ги проследам овие информации на 10 лица може да бидеме сигурни дека еден живот – евентуално и нашиот – може да биде спасен.

Исто така е корисно непосредно по тоа што се случило, на несреќниот, со претходно дезинфицирани ако е можно игла, ножници и слично, пуштете од врвот на палецот, показалецот или прстот до него неколку капки крв.

Таа метода на истокот е позната и како „СУ ЈОК”, терапија опишана како прв чекор за лечење на мозчен удар).

извор:вечер.мк