Мегафон
Разбираше 2000 зборови

Почина Коко, горилата која комуницираше преку знаковен јазик

Почина Коко, горилата која комуницираше преку знаковен јазик

Светските медиуми соопштија за смртта на горилата Коко која умееше да се разбира со луѓето со помош на знаковен јазик.

Коко, 46-годишна женка горила која е позната по многу документарни филмови, починала во вторникот во резерватот во Калифорнија, соопштила фондацијата “Горила”.

Женката е родена во зоолошка градина во Сан Франциско, а знаковниот јазик го научила од д-р Франсин Питерсон, што станало дел од проектот на универзитетот Стенфорд во 1974 година.

Фондацијата навела дека способноста на горилата Коко за изучување на јазикот и емпатијата ги изненадило и освоило срцата на луѓето ширум светот. На насловната страница на списанието “National Geographic” од 1978 година е објавена фотографија од горилата која се фотографирала во огледало.

Коко, за која се зборуваше дека има високо IQ, меѓу 75 и 95, можела да разбере дури 2.000 зборови на говорен англиски јазик. Просечното IQ на луѓето на многу тестови е 100, а повеќето имаат резултат меѓу 85 и 115.

извор:точка.мк