Живот и Стил

Петте најбезбедни градови во светот за патување по пандемијата

Петте најбезбедни градови во светот за патување по пандемијата

Погледнете кои дестинации ќе бидат најбезбедниот избор по пандемијата.

Economist Intelligence Unit го објави Индексот на безбедни градови, кој рангира 60 градови врз основа на 76 безбедносни индикатори – во целосна инфраструктура, дигитален живот, лична безбедност, здравје – со еден збор, подготвеност за пандемии.

Мерките на претпазливост од пандемијата ги направија градовите уште повнимателни во врска со здравствената заштита и целокупната безбедност за подобра заштита на нивното население.

На врвот на листата се Копенхаген, Торонто, Сингапур, Сиднеј и Токио.

Жителите на тие градови ги споделија своите искуства за тоа како промените предизвикани од пандемијата ги направија градовите побезбедни и поотпорни и што сè уште треба да знаат патниците за да бидат безбедни кога ќе одлучат да посетат некои од овие градови.

1. Копенхаген

На врвот на индексот, данскиот главен град е особено добро рангиран поради индексот за развој на животната средина, кој ја мери одржливоста, квалитетот на воздухот, управувањето со отпадот и покриеноста на урбаните шуми.

Последниот фактор апсолутно влијаеше на тоа како градот и неговите жители се справија со ограничувањата на пандемијата, кои беа целосно укинати во септември 2021 година.

„Парковите и зелените површини, како и водните патишта, беа популарни за време на пандемијата. Жителите на Копенхаген шетаа купувајќи храна за носење и уживајќи во многу урбани простори“, рече жителот на Копенхаген, Асбјорн Овергард, извршен директор на непрофитната организација Copenhagen Capacity.

2. Торонто

Најголемиот канадски град е рангиран на второто место во вкупниот индекс на безбедност, со добри резултати во инфраструктурата и безбедноста на животната средина. Жителите ја нагласуваат инклузивната култура која ја вреднува насочената комуникација во заедниците, особено кога станува збор за свесноста за вакцинација и усвојувањето на нови социјални форми.

Жителката на Торонто Фарида Талат истакнува како градот започнал серија програми за вакцинација специфични за заедницата за да го направи градот побезбеден.

Планот за вакцинирање дома функционираше со обезбедување на првите дози на жителите кои не можеа да ги напуштат своите домови.

Локалните жители се чувствуваат безбедно и поради долгата историја на мултикултурализмот на градот.

„Типична група на луѓе веројатно има луѓе од различни етнички групи, сексуални ориентации и религии. Торонто е град со отворен ум во кој можете да се чувствувате безбедно и да бидете тоа што сте“, рече Филипе Верназа, кој живее во градот од 1998 година.

3. Сингапур

На второ место во однос на дигиталната безбедност, здравствената безбедност и безбедноста на инфраструктурата, Сингапур ги искористи овие предности за брзо движење во раните денови на пандемијата и брзо воведе дигитален надзор и следење контакти.

Земјата може да се пофали и со една од највисоките стапки на вакцинирање во светот (во моментов 80 проценти), но сето тоа сè уште бара строго следење на контактите во однос на новите варијанти.

„Пред да можат да влезат во згради или простории, сите жители мора да го скенираат својот токен TraceTogether или мобилната апликација за SafeEntry апликации. Ова им овозможува на властите брзо да пронајдат поединци кои можеби се мешале или контактирале со заразените,. за да одреди карантин“, рече Сингапурецот Сем Ли, кој води блог за патувања.

4. Сиднеј

Најголемиот град во Австралија е меѓу првите 10 во однос на здравствената безбедност. Австралија беше една од првите земји што целосно ги затвори своите граници за време на пандемијата и задржа строги мерки за изолација со зголемување на бројот на случаи.

Стапката на смртност по глава на жител во Австралија од 19 е сè уште една од најниските во светот. Кога вакцинацијата во Нов Јужен Велс ќе достигне 70 проценти, многу од тие ограничувања се очекува да бидат укинати и меѓународните граници ќе се отворат во ноември.

„Навистина никогаш не се чувствував толку безбедно во земјата како што се чувствувам сега кога живеам во Сиднеј“, рече Клои Скорги, основач на австралиската туристичка веб-страница Passport Down Under, која првпат се пресели во Сиднеј во 2018 година.

Градот беше на прво место и кога станува збор за дигиталната безбедност.

5. Токио

Јапонската престолнина е рангирана на петтото место во вкупниот индекс и е на самиот врв на индексот за здравствена безбедност, кој ги мери факторите како што се универзалната здравствена заштита, подготвеноста за пандемија, очекуваниот животен век, менталното здравје и смртноста од COVID-19.

Иако бројот на пациенти се зголеми за време на Олимписките игри, стапките драстично се намалија бидејќи бројот на вакцинирани достигна речиси 60 отсто од населението. Јапонија најави постепено укинување на ограничувањата од крајот на септември 2021 година.

извор: Кајгана