Живот и Стил

Овие работи многу луѓе несвесно ги прават, а имаат лошо влијание врз нашето здравје

Овие работи многу луѓе несвесно ги прават, а имаат лошо влијание врз нашето здравје

Познатата нутриционистка Клер Сорли неодамна објави видео во кое наведе неколку работи кои повеќето луѓе ги прават, а кои можат негативно да се одразат на нашето здравје.

Оваа листа може да се продолжи до бескрај, а еве што е најизразено и можеби најверојатно да го загрози здравјето на секој човек.

Спиење со вклучен рутер

Рутерот испушта премногу електромагнетни бранови кои можат да предизвикаат чести главоболки и несоница. Една студија од 2018 година покажа дека има дури седум негативни ефекти од овој уред:

– оштетување на спермата, поконкретно на тестисите
– психолошки ефекти
– смрт на клетките во телото
– Оштетување на молекулата на ДНК
– хормонски промени
– зголемено ниво на калциум

На оние кои имаат интернет рутер во просторијата каде што спијат им се советува да го исклучат пред спиење.

Кафе на празен стомак

Друга работа што треба да ја избегнуваме е пиењето кафе пред појадок. Ако го правите тоа, време е да престанете, бидејќи земањето кофеин на празен стомак предизвикува прекумерно лачење на кортизол, односно хормонот на стрес, кој вообичаено се зголемува во утринските часови.

Исто така, кортизолот го достигнува својот врв околу 30 до 45 минути откако ќе се разбудите. Нутриционистот напомена и дека пиењето кафе наутро го зголемува нивото на киселина во желудникот, а често предизвикува и горушица.

Парчиња на пиперката

Третиот совет се однесува на пиперките, поточно на белите жили во нив, кои најчесто имаат горчлив вкус. Повеќето луѓе ги фрлаат за време на чистењето, но тие можат да бидат многу корисни за телото.

Според експертите, горчливата храна поволно влијае на работата на цревата, бидејќи предизвикува лачење на желудочна киселина, која е најважниот учесник во варењето на храната.

извор:курир.мк