Живот и Стил

Овие хормони се виновни за опаѓањето на вашата коса

Овие хормони се виновни за опаѓањето на вашата коса

Опаѓањето на косата кај некого зависи од генетскиот фактор, кај некого може да биде последица од лоша грижа, а кај некого последица на болест, а сè почесто сме сведоци дека е поврзано и со хормоналниот дисбаланс.

Сите оние кои страдале од хормонални нарушувања, знаат дека губењето на косата е еден од најчестите симптоми или последици на нарушувањето.

Ова се четирите хормони кои се најмногу поврзани со опаѓањето на косата:

Тестостерон

Тестостеронот често е поврзан со ќелавоста кај мажите. Ова поточно важи за типот дихидротестостерон, кој предизвикува заслабнување на фоликулите и опаѓање на влакната. Покачувањето на тестостеронот кај жените исто резултира со опаѓање на косата со различни интензитети.

Тироидни хормони

Тироидните хормони се одговорни за метаболизмот, но и се тесно поврзани со квалитетот на влакната на косата, особено кај жените. Најчести симптоми на хипотироидизам се сувата кожа, кршливите нокти и губењето на косата.

Инсулин

Покаченото ниво на инсулин, а без дијагностициран дијабетес, е симптом на синдромот на полицистични јајници, кој е една од најчестите хормонални абнормалности кај жените. Покачениот инсулин, односно хиперинсулинемијата, предизвикува губење на коса, создавање акни и зголемена телесна тежина. Кај мажите хиперинсулинемијата исто така предизвикува опаѓање на косата.

Естроген

Нарушувања во балансот на естрогенот е исто така причина за опаѓање на косата. Многу жени се соочуваат со ваков проблем во текот на бременоста, кој се враќа во нормала неколку месеци по породувањето. Слично се случува и со жените во почетокот на менопаузата.

Извор: Курир.мк