Живот и Стил

Овие десет вообичаени навики го оштетуваат мозокот…

Овие десет вообичаени навики го оштетуваат мозокот…

Секојдневно,без наше знаење се изложуваме на разни хемикалии и несакани состојки.Се разбира,некои хемикалии се безопасни,но некои можат да бидат особено опасни за мозокот.

Изложеност на сина светлина
Сината светлина што ја емитуваат мобилните телефони и разни други екрани го одржува вашиот мозок активен кога треба да мирува,со што се меша со циклусот на спиење.

Прескокнување оброци
За да бидеме во тек со сè околу нас,често ги прескокнуваме основните потреби,како што се хранењето и спиењето.Но, токму овие основни потреби играат клучна улога во одржувањето на мозокот во „форма“.

Стрес
Стресот влијае на префронталниот кортекс и меморијата.Обидете се да бидете што помалку под стрес и да учествувате во активности кои ве опуштаат,пренесува India Times.

Недостаток на сон
Останувањето будни до доцна влијае на меморијата,расудувањето и способноста на мозокот да решава проблеми.

Недостаток на дружење
Недостатокот на дружење и осаменоста се поврзани со депресија и когнитивно опаѓање,обидете се да имате активен социјален круг.

Долго седење
Часовното седење може да влијае на здравјето на мозокот.Се препорачува да се движите по 15 до 30 минути седење. Потрошувачка на прехранбени адитиви
Се вели дека неколку прехранбени адитиви,како што се мононатриум глутамат или MSG,аспартамот,имаат ефекти што го оштетуваат мозокот.

 Внесување на рафинирани јаглехидрати
Јадењето високо обработено брашно може да предизвика зголемување на нивото на шеќер во крвта,што може да го оштети мозокот ако не се лекува.

Лошо здравје на непцата
Истражувањата покажаа дека болеста на непцата може да доведе до намалување на хипокампусот,делот од мозокот одговорен за учење и меморија.

 Прекумерна потрошувачка на шеќер
Прекумерното консумирање шеќер може да го зголеми нивото на шеќер во крвта и да ги оштети крвните садови во мозокот.

Извор: Попара