Радио Милева
ним дипломатa (не) им значи...

Овие балкански пејачки имаат слава, популарност, милиони… а, едвај завршиле или немаат ниту основно училиште

Овие балкански пејачки имаат слава, популарност, милиони… а, едвај завршиле или немаат ниту основно училиште

Естрадата со задоволство зборува за тоа колку многу бакшиш на пример, добиле на некоја забава, а кога станува збор за едукацијата и образованието, тие молчат како неми! Повеќето пејачkи го започнале патот на славата многу рано и нивното образование не им било приоритет, така што поединците едвај завршиле и основно училиште.

На пример, Северина Којиќ, хрватскаta поп-ѕвезда, уште на млада возраст одлучила музиката да биде нејзин животен избор, па затоа се откажала од средното училиште во Сплит.

Ниту Злата Петровиќ, ниту Весна Змијанац не се посветиле на образованието и останале само со завршено основно училиште.

„Јас не го продолжив своето школување во младоста, морам да го признаам тоа. Мојот живот доби поинаков правец, затоа му се посветив на пеењето. Денес можам да кажам дека не сум згрешила.  Секој треба да му се посвети на она во што е добар“ –  вели Злата.

Александра Пријовиќ стигнала до средно училиште, но тука застанала поради натпреварувањето во музичкото шоу  „Ѕвездите на Гранд“. Прија се обиде да го заврши училиштето вонредно, но нејзината кариера и беше поважна.

Ниту Дара – Бубамара не стигнала подалеку од основно образование, бидејќи го баталила средното училиште и и’ се посветила на музиката. Фолкерката се пофалила во медиумите дека завршила француски јазик на познатиот универзитет Сорбона, но се покажа дека се работи само за  обичен курс.

Од друга страна, некои од пејачките успеаја да дипломираат и покрај кариерата и сите обврски и настапи!
Зорица Брунцлик, на пример, дипломирала на Економскиот факултет во Ниш и има високо образование. Наследничката на Весна Змијанац, Николија Јовановиќ, се школуваше во Грција и таму ги завршила студиите за меѓународен бизнис.
Пејачката Неда Украден, важи за најобразована ѕвезда на целата естрада. Неда дипломирала на два факултета – правен и филолошки.

Останати вести од Радио Милева