Радио Милева
започна со фолклорот...

Оваа снимка на неговиот 41-ви роденден беше за прв пат објавена: Тоше на 16 годишна возрас со група „903“ ја изведува песната „Марија“ (ВИДЕО)

Оваа снимка на неговиот 41-ви роденден беше за прв пат објавена: Тоше на 16 годишна возрас со група „903“ ја изведува песната „Марија“ (ВИДЕО)

На 25 јануари 2022 г. се навршија 41 години од раѓањето на веројатно најголемата поп ѕвезда која оваа земја ја имала. Тодор Проески, или едноставно нашиот ангел, нашата музичка икона, нашиот Тоше. Момчето кое покрај големиот талент и дарба, имаше и огромно хумано срце срце и љубов за сите.

Но, иако него го нема меѓу нас,  неговите песни, хуманост и дела живеат и денеска.

Тоше фолклорот, особено оној изворниот, македонскиот,  го сакаше колку и музиката која ја пееше за младите генерации во епохата во која живееше.

Впрочем, не случајно се реши да го снима албумот „Божилак“ на кој ги испеа и им даде свое видување, сопствен печат на некои од најубавите македонски фолк бисери… Од: Јовано, Јованке,  Калеш Анѓа, Море сокол пие, Не си го продавај Кољо чифликот, преку: Си заљубив едно моме, Учи ме мајко, карај ме, па се’ до: Со маки сум се родил, Зајди, зајди јасно сонце,  Мајка на Марика думаше…

Токму на неговиот роденден, на 25 јануари годинава за прв пат беше објавена една песна  која Тоше ја испеал заедно со групата “903-та” кога имал само 16 години. Талентот несомнен уште од мали нозе, зрелоста за едно дете како на возрасен човек.

Погледнете во продолжение како изгледал и звучел Тоше кога со групата „903“ ја испеал песната „Марија“:

Останати вести од Радио Милева