Живот и Стил
Да разјасниме

Ова се разликите помеѓу диетите и здравата исхрана

Ова се разликите помеѓу диетите и здравата исхрана

Многу луѓе, сакајќи да изгубат вишок килограми, паѓаат во вртлог на диети од кои често не можат да излезат.

Токму кога ќе ја достигнат посакуваната тежина, поради погрешниот начин на кој ја добиле, многумина ги враќаат сите изгубени килограми, а честопати додаваат и нови.

Тие се оние кои најчесто мешаат диета со здрава исхрана, а всушност овие две ставки немаат речиси ништо заедничко.

Иако здравата исхрана ќе ви обезбеди добра линија, таа нема речиси ништо заедничко со диетата. Покрај тоа, тие меѓусебно се исклучуваат, бидејќи сите диети што ги знаеме се во судир со здравите принципи на исхрана – вели нутриционистката Марија Ѓурковиќ и ги открива главните разлики помеѓу исхраната и здравата исхрана:

ДИЕТИ

Тие исклучуваат голем број на храна, дури и цели групи (јаглехидрати)

Тие поттикнуваат лоши навики во исхраната (не заборавајте дека ве доведоа таму каде што сте)

Постојано сте гладни

Постојано размислувате за храна

Се сведува на промена на изгледот (губење на тежината)

Тие се неодржливи, па јо-јо ефектот е неизбежен

ЗДРАВА ИСХРАНА

Вклучува скоро секаква храна, со акцент на здрави начини на подготовка

Развива здрав став кон храната

Секогаш сте сити, бидејќи оброците се редовни и јадете онолку колку што ви треба

Не сте оптоварени со храна

Забележувате дека се чувствувате подобро, дека имате повеќе енергија, дека спиете подобро

Доживотна одржлива диета.