Љубов и Секс

Ова се критичните години во бракот: Ако ги „преживеете“, ќе траете долго

Ова се критичните години во бракот: Ако ги „преживеете“, ќе траете долго

Експертите за семејно право Слатер и Гордон спровеле истражување за да дознаат која година од бракот е најсреќна и кој период од брачниот живот е најтешкиот.

3-та година
Постои верување дека љубовта трае најмногу три години. Тогаш паровите се разделуваат, бидејќи ситуацијата генерално не е толку идеална како порано. Во реалноста, по 3 години брак, луѓето се повеќе подготвени да ги прифатат слабостите и мааните на партнерот, а нивниот заеднички живот станува многу полесен и поубав. Исто така, третата година од бракот е најчестиот период кога двојките се одлучуваат да добијат дете. Како резултат на тоа, нивните отчукувања стануваат посилни, и затоа се верува дека третата година од бракот е најсреќна.

5-та година
Првите вистински проблеми започнуваат во петтата година од заедничкиот живот. Во овој период, децата се уште се мали и бараат многу грижа и внимание. Во овој период е многу тешко да се усогласат работата и одржувањето на куќата, а да не ги спомнуваме секојдневните проблеми. Во повеќето случаи, токму поради ова по пет години брак, луѓето се обраќаат кон адвокатите и започнуваат постапки за развод, со што ја прави петтата година од бракот најкритична и најтежок период во заедничкиот живот.

7-ма година
Ако парот остане во брак по пет години, ги чека уште едно големо искушение. Седмата година од семејниот живот експертите го нарекуваат појавување на барикада или т.н.”ѕид”. Во тоа време, семејниот живот станува рутински. Исто така, може да дојде до финансиски проблеми, проблеми со грижата околу децата и расправии за споделување на одговорностите околу домаќинството и обврските. Ова е многу комплициран период, па ако партнерите успеат да поминат низ него заедно, се верува дека ги чека долг, среќен и стабилен брак.