Живот и Стил

Ова овошје прави чуда во вашиот организам

Ова овошје прави чуда во вашиот организам

Смоквите се вкусно овошје познато по својата богата историја и хранливите придобивки.

Се смета дека потекнуваат од регионот на Блискиот Исток, а неговото присуство датира илјадници години.

Свежите смокви со своето богатство од влакна и природни шеќери се одлично задоволство во текот на летните месеци, додека сувите смокви станаа омилена закуска.

Освен што се исклучително вкусни, смоквите се познати и по своите здравствени придобивки. Тие се богати со влакна кои промовираат здраво варење, антиоксиданси кои помагаат во борбата против оксидативниот стрес и минерали кои го поддржуваат растот и одржувањето на коските.

Кои се здравствените придобивки од смоквите?

Смоквите не само што се вкусни, туку и полни со добри хранливи материи и потенцијални здравствени придобивки. Тие се добар извор на влакна и долго време се користат како домашен лек за промовирање на здравјето на дигестивниот систем.

Една студија покажа дека луѓето со одредени типови на синдром на нервозно дебело црево забележале намалување на симптомите откако консумирале суви смокви два пати на ден во период од осум недели. Покрај тоа, смоквите се добар извор на магнезиум, калиум и калциум, кои се важни минерали за одржување на здравјето на коските.

Тие се богати со растителни влакна

Смоквите се исклучително богати со растителни влакна, кои се неопходни за здравјето на дигестивниот систем. Влакната помагаат да се спречи запек и да се одржи здраво варење.

Висок процент на антиоксиданси

Смоквите се богати со антиоксиданси како витамин Ц, витамин А и разни фитонутриенти. Антиоксидансите помагаат во борбата против слободните радикали и го намалуваат оксидативниот стрес во телото.

Добар извор на минерали

Смоквите содржат минерали како што се калиум, калциум, магнезиум и железо. Калиумот е важен за регулирање на крвниот притисок, додека калциумот ги зајакнува коските.

Тие се богати со енергија

Смоквите се природен извор на брза енергија поради високата содржина на природни шеќери, како што се гликоза и фруктоза. Ова овошје може да биде одличен избор за брзо засилување на енергијата.

Тие го поддржуваат здравјето на срцето

Поради нивната мала содржина на заситени масти и високата содржина на влакна, смоквите може да помогнат во намалување на ризикот од срцеви заболувања.

Придобивките од јадењето смокви

Влакната во смоквите помагаат во регулирање на варењето и спречување на запек. Тие исто така можат да ги ублажат симптомите на синдромот на нервозно дебело црево (IBS).

Високата содржина на калиум во смокви помага во одржување на здрав крвен притисок, што може да го намали ризикот од хипертензија.

Калциумот и магнезиумот во смоквите го поддржуваат здравјето на коските и спречуваат губење на коскената минерална густина, додека антиоксидансите во смоквите помагаат во заштитата на клетките од оштетување предизвикано од слободните радикали и може да го намалат ризикот од разни хронични болести.

Добро е да знаете дека смоквите се нискокалорични и богати со влакна, што ги прави одличен избор за оние кои сакаат да ослабат или да одржат здрава телесна тежина.

Сепак, смоквите – особено сувите смокви – се богати со шеќер и можат да го подигнат нивото на гликоза во крвта на краток рок. Ако имате проблеми со контролирање на нивото на гликоза во крвта, треба да го ограничите внесот на суви смокви.

Како да јадете смокви

Смоквите може да се јадат на различни начини и да се додадат во различни рецепти. Еве неколку идеи за тоа како можете да ги вклучите во вашата исхрана. Тие се нискокалорични и се одлична ужина.

Свежи смокви: Најлесно е да се јадат свежи смокви. Измијте ги и јадете ги како ужина или додајте ги во овошна салата.

Суви смокви: Сувите смокви се одлична опција за ужина и може да се додадат во житарки, јогурт или печива.

Смокви во џем: Смоквите често се користат за подготовка на џем кој може да се послужи со тост или како додаток на десерти.

Смокви со сирење: Одлично се комбинираат со различни видови сирење. Смоквите послужете ги со козјо или друго омилено сирење.

Извор: Курир.мк