Мегафон
фестивали

Откажан и „Филмскиот фестивал во Пула 2020“

Откажан и „Филмскиот фестивал во Пула 2020“

Хрватскиот Национален штаб за цивилна заштита одлучи да го откаже годинашниот Филмски фестивал во Пула, кој требаше официјално да се одржи во познатата пулска Арена од 18до 26 јули 20202, поради влошената состојба со врска корона-епидемијата.

Се проценува дека собирите на голем број луѓе претставуваат настани со висок ризик за ширење на коронавирусот. Ова за кусо време може да го зголеми бројот на заразени и болни и дополнително да го загрози здравјето на населението во округот Истра. Така би се оптоварил и здравствениот систем во округот“, се вели во соопштението.

Организаторите нагласија дека фестивалот се приклучува кон општата општествена одговорност со цел да се спречи ширењето на коронавирусот во Хрватска.

„Наредните неколку дена ќе објавиме алтернативни начини за одржување и прикажување на фестивалската програма“, се додава натаму во известувањето.

Извор: Курир.мк/МИА