Мегафон

Одигра повеќе од 300 улоги: Почина познатиот српски актер!

Одигра повеќе од 300 улоги: Почина познатиот српски актер!

Еден од најпознатите српски комичари од Крагујевац  и долгогодишен првак на уметничкиот ансамбл „Јоаким Вујиќ“, Љубомир Убавкиќ –Пендула, почина на 86 години во својот роден град.

Унбавкиќ е роден 1931 година, а со својот карактеристичен изглед и глас оствари многу значајни улоги во телевизиски серии и филмови по кои ќе остане запаметен.

 

Се појави во 1967 година во „Забавлја вас Мија Алексиќ“, играше во „Самцима“, „Крвавој бајци“, потоа во сериите „Граѓани села Луга“, Позориште у кучи“, „Отписани“, „Среќни лјуди“ и многу други, а поселдно појавување му беше во серијата „Село гори, баба се чешља“.