Живот и Стил

Нивото на магнезиум во вашето тело е опасно низок, а ова се првите симптоми!

Нивото на магнезиум во вашето тело е опасно низок, а ова се првите симптоми!

Овој неверојатно здрав минерал е одговорен за преку 300 метаболитички процеси во човековото тело,па затоа мора да го внесувате во доволни количини.

Сите знаеме дека минералите се исклучиво важни за нашето целокупно здравје,а и докторите тврдат дека недостатокот од витамини и минерали може да предизвика сериозни здравствени проблеми.

Дневното внесување на магнезиум би требало да биде од 500 до 1.100 милиграми.Докторите предупредуваат дека дефицит од магнезиум може да предизвика остеопороза,хронична исцрпеност,несоница,грчеви на нозете,анксиозност,мигрена,депресија и срцеви болести.

Исто така би требало да знаете дека адекватното внесување на магнезиум го подобрува снабдувањето на мозокот со кислород и на тој начин им помага на заболените од Алцхајмерова болест.Докажано е и дека личностите што страдаат од Парксинова болест имаат ниско ниво на магнезиум во мозокот.

Доколку сакате да го зголемите внесувањето на магнезум,конзумирајте житарки,риба,спанаќ,црна чоколада,јаткасти плодови,авокадо,разни видови на семки како што се оние од лен,сончогледови,семки од тиква.

Потребните количини на магнезиум може да ги внесете и преку суплементи,кои содржат кофактор магнезиум: глицинат,таурин,оротат и малат затоа што тие полесно се апсорбираат од останатите облици.

Магнезиум глицинат за вашиот ум

– Ја контролира иритабилноста,анксиозноста,несоницата и хистеријата
– Ја намалува психичката вкочанетост и депресија
– Го смирува и опушта телото

Магнезиум оротат за телото

– Ги подобрува атлетските способности
– Ја подобрува функцијата на срцето

Магнезиум малат за мускулите

– Ги смирува мускулите
– Ги олеснува предменструалните болки и главоболки
– Го подобрува варењето
-Ја обновува енергијата

Магнезиум Таурин за срцето

– Ја подобрува функцијата на срцето
– Спречува мигрена
– Го намалува биењето на срцето