Љубов и Секс

Никој не сака да биде сам: Четири причини зошто луѓето остануваат во токсични врски

Никој не сака да биде сам: Четири причини зошто луѓето остануваат во токсични врски

Во секој врска постојат падови и среќни моменти. Но, тоа не значи дека треба да го толерирате партнерот кој не е посветен кон вашата емотивна и психолошка благосостојба. Животот е краток за да го поминете со себични луѓе кои мислат само на себе.

Зошто тогаш има примери на добри луѓе кои и натаму се во врска со партнер кој постојано ги запоставува и прави да се чувствуваат лошо. Следните четири причини го објаснуваат овој необичен, но чест феномен.

1. Страв од самотија

Многу луѓе повеќе би биле во лоша врска, отколку сами. Тоа е заклучокот на многу научни истражувања за оваа тема. За овие лица не постои ништо полошо од самотија и тие се подготвени да трпат многу од својот партнер само за да го избегнат раскинувањето.

2. Недостаток на самодоверба

На луѓето со помалку самодоверба им е најтешко да го остават токсичниот партнер. Тие го усвојуваат критиките на партнерот и се обвинуваат себе за неговото недолично однесување, иако токму тие се жртвите во таква врска.

3. Верување дека работите ќе се променат

Убаво е да мислите дека работите би можеле да бидат како некогаш, кога сте живееле во љубов и слога со партнерот. Таквото верување меѓутоа нема да ја промени вашата лоша ситуација во сегашноста, ќе направи се да бидете пасивни и неподготвени да се борите за својата среќа. Понекогаш е потребно навреме да излезете од автомобилот кој оди кон провалија.

4. Страв од одбивање

Луѓето често остануваат во токсични врски бидејќи се плашат дека нема да најдат друг партенер. Сметаат дека е подобро да бидат во било каква врска, дури и лоша, отколку повторно да излегуваат и да бараат сродна душа, која може лесно да заврши со неуспех.

извор: курир.мк