Радио Милева
хумано дело

„Ниедна хуманитарна акција нема да е успешна доколку за истата не се расчуе“- Елена Ристеска се дружеше со дечињата со атипичен развој (фото)

„Ниедна хуманитарна акција нема да е успешна доколку за истата не се расчуе“- Елена Ристеска се дружеше со дечињата со атипичен развој (фото)

Елена Ристеска до неодамна поголемото внимание го имаше насочено кон козметичката линија и парфемот од нејзиниот бренд „Ера“, но се обидуваше да менаџира и млади македонски пејачи.

Пејачката сега повторно се активираше на музички план, па пееше на предновогодишните забави, беше дел од новогодишната емисија заедно со нејзината колешка Каролина Гочева, а пееше и на Нова Година на плоштад „Македонија“.

Таа неодамна издаде и песна по петгодишната пауза, токму кога славеше 20 години кариера, а тогаш изјави: „Во овие 20 години кариера секогаш несебично помагав“ – изјави тогаш на нејзиниот Инстаграм профил.


Тоа го потври и сега кога пејачката изјави дека пред Новата година била дел и од еден настан со хуманитарен карактер и ги посетила дечињата со атипичен развој. Пејачката тоа го објави на социјалните мрежи со цел што повеќе да допре до луѓето бидејќи смета дека ако не се  расчуе како да не се случило. Таа изјави дека не сака да зборува за хуманитарните настани бидејки звучи како „фалба“, но иако делата зборуваат сами по себе ако за тоа не се сподели во поновото општество јавноста нема да знае со што се соочуваат некои луѓе. Затоа смета дека ниту една хуманитарна акција нема да биде успешна доколу за истата не се расчуе.

Затоа таа објави еден подолг текст на Инстаграм и напиша:

„Нешто за кое што најмногу мразам да зборувам јавно се хуманитарните настани, затоа што во поновово општество би се сфатиле како “фалба”, всушност тие хумани дела треба да зборуваат сами за себе. Но, спортивнo на мојата желба, сепак ако за некои теми не проговориме јавно никогаш јавноста нема да знае со што се соочуваат некои луѓе. Ниедна акција хуманитарна нема да е успешна доколку за истата не се расчуе , макар по социјалните медиуми. Затоа ова што го споделувам е дружење со дечињата со атипичен развој, кое се случи пред новата година. Дечињата се дружеа преку заеднички вежби координирани од овие прекрасни луѓе, тренери по физичка култура, дефектолози, психолози, логопеди и волонтери. Нешто што е важно и за физичкото, но и за психичкото здравје кај сите деца, а особено кај овие дечиња на кои им е потребна и социјална интеграција. Убаво би било да ги чуете нивните судбини и да пробаме заедно да промениме нешто за општо добро, а најмногу за нив и нивните родители. Не заборавајте дека вие имате нормален живот, а на нив им се потребни многу финансиски средства и грижа за да живеат нормално.
Да се освестиме. Да направиме да се чувствуваат сите дека припаѓаат на овој свет. Дека не се различни од другите. Затоа што сите сме исти. Сите сме луѓе. Ветувам дека наскоро пак ќе се дружиме.“

А потоа и се запраша „Се прашувам колку од вас би го лајкнале постов и колку би го споделиле“.

Но, се разбира со добар план, посветеноста и истрајноста секогаш резултираат со успех, а помошта од срце е најголемото богатство кое може да го понуди секој од нас.

Фото: Пинтскрин/Инстгарам/elenaristeska_era

Останати вести од Радио Милева