Живот и Стил

Немате идеја за ручек? Пробајте го овој едноставен рецепт што ќе ве спаси од стоење покрај шпоретот

Немате идеја за ручек? Пробајте го овој едноставен рецепт што ќе ве спаси од стоење покрај шпоретот

Состојки:

  • 1 кг компири
  • 1 лажичка сув зачин
  • 1/2 лажичка бибер
  • 100 гр мајонез
  • 3 лажици кечап
  • 1 лажица сенф
  • 500 гр пилешки гради без коски
  • 3 лажици масло
  • 1 кромид
  • 1/2 лажиче кари
  • 1 лажичка мелена слатка пиперка
  • 200 гр шампињони
  • 1/2 лажиче оригано
  • 4 чешниња лук
  • 2 јајца
  • 2 дл млеко
  • 2 дл вода

 

Подготовка

1. Излупете го компирот и исечете го на коцки. Вклучете ја рерната на 200 степени. Ставете го компирот во плех за печење и зачинете го со сув зачин, бибер, мајонез, кечап и сенф. Измешајте сè добро.

2. Печете ги компирите 30 минути. Во меѓувреме, подгответе го пилешкото. На масло се динста ситно исечен и солен кромид. Кога ќе добие убава жолта боја, додадете ги исечените пилешки гради на парчињата. Зачинете со кари и слатка пиперка, промешајте и оставете го месото да се готви пет минути.

3. Потоа додадете исечени шампињони, оригано и сецкан лук. Покријте и оставете да врие уште пет минути.

4. Во меѓувреме, подгответе го преливот да го прелиете компирот. Во сад, изматете ги јајцата и промешајте ги млекото и водата.

5. Извадете ги компирите од рерна, додадете ги пилешкото и печурките и истурете го преливот врз од горе. Вратете се во рерна уште 10-15 минути за да се запече убаво.

На здравје!

извор: попара.мк