Живот и Стил

Не правете вакви грешки кога се чешлате, ќе останете без коса

Не правете вакви грешки кога се чешлате, ќе останете без коса

Убавата коса е секогаш во мода и ако е здрава и негувана тоа може да се види.

Но, исто така е точно дека и покрај употребата на соодветни производи за нега, едно нешто што можеби го правите погрешно и го земате здраво за готово, е чешлањето.

Дали правилно се чешлате?

Имено, истражување спроведено на 2.000 жени открило дека 4 од 10 жени се свесни дека нивниот начин на чешлање не е добар, но само една се грижи за тоа. Исто така, една од 20 жени сè уште верува дека мора добро да ја исчешла косата пред да си легне. Петина од жените сметаат дека грубото чешлање не е лошо, и исто како што многу жени ги споделуваат своите четки со други луѓе.

Шауна Пулфри, експерт во областа на нега на коса, објаснила колку е важно правилното чешлање на косата.

-Загрижувачки е колку една жена погрешно ја користи четката и со тоа ја оштетува косата. Без оглед на текстурата на косата, важно е да се користи чешел што не крши, туку ја расплетува косата, вели Шауна.

Тој исто така нагласува колку е важно да се користи различен чешел за секоја потреба на косата, што повеќето жени не го знаат и користат само еден за секого.

Иако премногу напорно чешлање се чини дека е најдобриот начин за отплеткување на косата, секогаш е подобро да користите нежен чешел.

Грубото четкање на четката низ заплетканата коса може да биде главниот виновник за нејзиното опаѓање, затоа бидете нежни со вашата коса, бидејќи само така таа ќе остане мека и здрава.

Извор: Курир.мк