Живот и Стил

Не е случајно! Еве зошто прозорците во авионот се кружни

Не е случајно! Еве зошто прозорците во авионот се кружни

Има луѓе кои се преплашени да летаат во авион и ги тресе самата помисла дека треба да се качат во авион. А сепак има и такви кои уживаат во летот, сакаат да седат покрај кружниот прозорец и да ги гледаат сцените над облаците кои го одземаат здивот.

Како почеток на комерцијализацијата на летањето со авион се зема средината на минатиот век или 1950 година. Во тоа време прозорците на авионите биле квадратни и многу други работи биле многу поразлични од денешните, се има свои причини. Од тогаш до денес, воздухопловната индустрија бележи вртоглав напредок во однос на подобра аеродинамика на авионите, подобра удобност на патниците и персоналот на авионот за време на летот, полесно изведување на самиот лет …

Но, кога станува збор за прозорци, има една пресвртна точка кога квадратните, стандардни прозорци се заменуваат со кружни.

Пресврт била несреќата која се случила во 1954 година, кога авион буквално паднал во воздух, при што загинале многу луѓе. Верувале или не, причина за несреќата биле прозорците. Логиката е едноставна. Каков агол и да има, автоматски има слаба точка. Квадратните прозорци имаат четири агли, што значи дека се четири потенцијални слаби точки. На голема височина, при големи брзини, се подразбира висок притисок врз авионот, особено неговите слаби точки.

Затоа инженерите како стандард поставиле тркалезна или елипсовидна форма, која може полесно да издржи висок притисок, како што е оној што го создава воздухот во авион за време на летот.

Можеби сте забележале уште една работа за прозорците во авионот: тие обично не се усогласени со редовите на седиштата. Не ги обвинувајте производителите на авиони. Ова е поврзано со авиокомпаниите кои купуваат авиони; сепак тоа е нивна сопственост.

Производителите ги конструираат своите авиони со позиционирани редови, простор за нозе и прозорци, а потоа ги испраќаат своите предлози до авиокомпаниите. Сепак, авиокомпаниите ретко ги следат препораките. Во зависност од авиокомпанијата, некои авиони имаат потесни редови. Откако ќе се променат редовите на седиштата, се менува порамнувањето на прозорците и на седиштата се пишува национална географија.