Љубов и Секс

Навики во бракот кои треба да се применуваат уште од првиот ден

Навики во бракот кои треба да се применуваат уште од првиот ден

Да бидеме искрени: бракот е институција во распаѓање и навистина е трагично.

Себичното однесување, разните форми на зависност и неодговорноста лесно, но сигурно, го земаат својот данок, а статистиката за брак не дава добра слика. Значи, што го прави бракот успешен? Дали е воопшто можно да се има?

Верувале или не, тоа е можно. Успешен брак не значи брак без предизвици, туку брак од страна на страни кои се подеднакво подготвени да работат на него. Неопходно е да сте вистински посветени еден на друг и да развиете позитивни навики уште на самиот почеток на бракот, за тој да функционира. Кои се овие навики, ви откриваме во продолжение.

ИЗРАЗУВАЊЕ НА БЛАГОДАРНОСТ – Тешко дека можеме доволно да нагласиме колку е важно секојдневно да му изразувате благодарност на вашиот сопруг. Секако, тоа не треба да го правите на принуден начин, туку спонтано и искрено. Изразете ја својата благодарност на едноставен начин за секојдневните дела што ги прави вашиот сопруг. Неверојатно е што некој што ве сака е подготвен да направи за вас доколку се чувствува доволно ценет.

ЗАШТИТА НА БРАКОТ – Многумина од нас забораваат дека постоело време пред социјалните мрежи. Иако не можете да ги избегнете промените што се случуваат, можете да изберете да се држите настрана од се што може да го загрози вашиот брак. Изгледа наивно, гледајќи ги профилите на луѓе од спротивниот пол, коментирајќи и оставајќи познати „лајкови“, но навистина не е така. Важно е да поставите јасни граници кои го штитат вашиот брак од несакани однесувања и нивните последици, бидејќи физичката измама не е единственото нешто што го уништува бракот.

ОТСУСТВО НА ТАЈНИ – Не можете да очекувате да имате успешен брак со некого ако имате тајни што тој не ги знае. Никој не е совршен и секој од нас има некое неславно минато, но искреноста е клучна за зачувување на бракот. Што и да правите, иако изгледа дека можете да живеете со таа тајна, таа може да ве изеде од време на време. Исповеста е болна, но ако му криете нешто важно на вашиот сопруг, ќе биде многу поболно и за вас и за него, кога тој ќе дознае еден ден.

БРАК КАКО ПРИОРИТЕТ – Покрај многу други работи кои секојдневно не опкружуваат, навистина е тешко да ги поставиме работите според нивната важност. Повторно, не треба да дозволите работата, хобито, домаќинството, па дури и децата да го турнат вашиот брак во втор план. Тој треба да ви биде приоритет. Можеби изгледа излишно да се нагласи, но многу парови се однесуваат токму спротивното, земајќи ја својата сакана здраво за готово.

извор: попара.мк