Живот и Стил

Научниците открија што се случува по една недела апстиненција од социјалните мрежи

Научниците открија што се случува по една недела апстиненција од социјалните мрежи

Избегнувањето на социјалните мрежи за само една недела може да донесе значајни предности во подобрување на менталното здравје и намалување на депресијата и анксиозноста, потврдија сознанијата од новата научна студија.

Научниците од Универзитетот во Бат ги проучувале резултатите од таква апстиненција од социјалните мнрежи кај испитаници на возраст од 18 до 27 години. За оваа студија, испитаниците се замоленио да престанат да користат социјални мрежи во текит на една недела и потоа да продолжат со користење на вообичаениот начин.

За некои учесници во експериментот, тоа значело дополнителни девет часа слободно време неделно кои вообичано ги поминувале скролајќи на Инстаграм, Фејсбук, Твитер и на ТикТок.

Анализата покажала дека општата придобивка на оние што зеле еднонеделен одмор од социјалните мрежи се искачила од просечните 46 на 55.93 на Warwick-Edinburg скалата за ментална благосостојба. Степенот на депресија во оваа група паднал од 7.46 на 4.84, додека анксиозноста паднала од 6.92 на 5.94 на скалата.

„Знаеме дека употребата на социјалните мрежи е толку сеприсутна што многумина од нас тоа го прават речиси без размислување. Знаеме и дека постои загриженот околу влијанието на социјалните медиуми на менталното здравје, па со оваа студија сакавме да видиме како тие делуваат на менталното здравје на луѓето кога би зеле пауза од само една недела“ – истакнува д-р Џеф Ламберт, предводник на научниот тим што го спроведе ова истражување.

„Многу од нашите учесници во истражувањето известија за позитивни реакции по исклучувањето од социјалните мрежи, од подобрување на расположението и воопшто помалку тешкотии.Тоа сугерира дека дури и мала пауза може да има многу позитивно влијание“ – додава д-р Ламберт.

Ова истражување е спроведено како продолжение на претходните неколку студии реализирани во САД и во В.Британија кои ги поврзуваат социјалните мрежи со зголеменото ниво на депресија и анксиозност кај луѓето.

извор:курир.мк