Живот и Стил

Настинка на море: Совет од доктор како што е можно побрзо да се вратите во форма

Настинка на море: Совет од доктор како што е можно побрзо да се вратите во форма

Она за што повеќето луѓе се грижат кога одат на море се здравствените проблеми. Во овој текст, даваме практични совети кои можат да ви помогнат да го направите вашиот престој на море што е можно попријатен.

Иако, настинките се почести во зимските месеци, често се случува да имаме настинка и во лето. Она што оди во прилог на ова се промените во температурата, како и разликата во температурата на водата и воздухот. Настинката обично започнува со течење на носот или затнат нос, болки во грлото и кашлица. Инфекциите на дишните патишта преовладуваат и во летните месеци, кога веќе е неопходно да се јавите кај вашиот лекар.

Морската вода треба да се користи како прва помош при настинки на море, бидејќи содржи микроелементи кои ја одржуваат хигиената на мукозните мембрани на носот и устата. Морската вода содржи магнезиум, цинк и селен, како и други минерали кои локално го подобруваат имунитетот на респираторниот тракт, кој е првата линија на одбрана од вируси и бактерии.

Кога станува збор за капките за нос, на моите пациенти не им препорачувам да ги користат повеќе од 3 до 7 дена. Исто така, деконгестивите не треба да се користат кај деца под 12-годишна возраст.

Она по што повеќето луѓе посегнуваат кога станува збор за настинка, се антибиотиците. Настинката е вирусна болест. Антибиотиците ги уништуваат бактериите, додека не влијаат на вирусите, па затоа нивната употреба при настинки не е оправдана. Ако имате висока температура и други знаци на бактериска инфекција, треба да се јавите кај вашиот лекар за да ви препише соодветен антибиотик.

Затоа, најважните совети доколку настинете на море, се:

Пијте колку што е можно повеќе течности

Исплакнете ги носот и грлото со солена вода

Редовна употреба на витамини и минерали

Редовно проветрување на просториите

Тишина и одмор

извор:курир.мк