Живот и Стил

Народни верувања – еве што навистина значи, ако ве чеша левата дланка!

Народни верувања – еве што навистина значи, ако ве чеша левата дланка!

Според народните верувања, доколку ве чеша левата дланка, сигурно ќе добиете пари, а доколку ве чеша десната дланка, ќе давате пари.

Старите верувале дека ако ве зачеша левата дланка, не треба да ја чешате, туку со дланката да ја протриете косата и да кажете: Колку влакна, толку пари, како би добиле што повеќе пари.

Обичај е ако ве чеша десната дланка, некому кој е во ваша близина, симболично да му дадаете неколку денари, како би сте спречиле поголеми издатоци во текот на денот.

Доколку ве чешаат прстите, наводно тоа е знак дека наскоро вие или некој вам близок ќе се венча.

извор:вечер.мк