Живот и Стил

Најмалите земји на светот за кои не сте ни знаеле дека постојат

Најмалите земји на светот за кои не сте ни знаеле дека постојат

Кога ќе видите колку мала површина зафаќаат овие земји, ќе останете без текст.

Некои од овие места се толку мали што едноставно е неверојатно да помислите дека тие можат да функционираат. Тие се толку мали што и градовите се поголеми од нив.

Во продолжение, ви ги претставуваме 8-те најмали земји на светот:

1. Палау

Палау се простира на територија од 460 квадратни километри и има население од 21,347 жители. Ова е островска земја и се состои од 300 мали острови. Ова е едно од најневеројатните места на планетата каде што можат да се видат над 130 ретки видови животни и растенија кои не постојат никаде на друго место во светот.

2. Ниуе

Ниуе зафаќа површина од 260 квадратни километри и има население од 1.190 луѓе. Да, добро прочитавте – само 1000 луѓе живеат во овој град кој се наоѓа во Океанија. И покрај преубавите пејзажи, поглед и природа, туризмот не е популарен овде. Поради ова, оваа земја зависи од другите земји, а Нов Зеланд најмногу ѝ помага во таа мисија. Ниуе има свој аеродром и само еден супермаркет.

3. Сеинт Китис и Невис

Оваа земја се состои од два острови, Китис и Нетис, а се простира на површина од 261 квадратни километри. Ова е земја која ви нуди можност да се занимавате со ваш бизнис. За 250.000 долари можете да купите мини фабрика и парцела и да започнете со производство на шеќер.

4. Хат Ривер

Ова е место во Австралија кое има статус на држава, но кое брои само 30 жители и површина од 70 квадратни километри. Иако оваа земја не е признаена од другите земји во светот, таа сепак има свои поштенски марки и пасоши.

5. Тувалу

Тувалу е една од најмалите и најсиромашните земји во светот. Таа има површина од 26 квадратни километри и на неа живеат околу 11.000 жители.

6. Науру

Науру е најмалата независна република и најмалата остовска држава на нашата планета. Таа зафаќа површина од 21 квадратни километри и им пружа дом на 10.000 луѓе. Иако оваа земја е преубава, туризмот не е добро развиен, а ова е и земјата со најголем процент на дебели луѓе. 70% од населението е дебело.

7. Себорга

Оваа микронација се наоѓа на територијата на Италија и има површина од само 5 квадратни метри. На оваа површина живеат 312 жители, а верувале или не, оваа држава има војска која се состои од само 3 лица.

8. Република Молосија

Самоименуваната Република Молосија е микронација која е основана од страна на Кевин Бах и која се простира на територија од 55 квадратни метри. Во оваа “земја” живее само Бах со своето семејство и иако се наоѓа на територијата на Невада, оваа микронација има своја химна, знаме, пасош па дури и вселенска програма.

Извор: Точка.мк