Живот и Стил

Најдобриот период од денот за медитација: Тогаш најмногу чувствуваме мир

Најдобриот период од денот за медитација: Тогаш најмногу чувствуваме мир

Ако сакате да ја додадете медитацијата во вашата рутина, нема „лош“ период од денот да го правите тоа, но придобивките од утринската медитација можат да бидат привлечни.

Кое е најдоброто време од денот за медитација?

Најдоброто време од денот за медитација е времето од денот што одговара на вашиот распоред и нивото на мотивација.

– Најдобро време за медитација е кога навистина можете да се посветите на тоа. Конвенционалната мудрост е дека утрото е одлично време за тоа, и ако можете да најдете време наутро, тоа е одлично. Но, ако не – секое време што можете да го одвоите за медитација е добро време – вели Џон Метјуз, лиценциран клинички социјален работник, пишува Healthline.

Придобивките од утринската медитација

Придобивките од медитацијата не зависат од времето на денот, но има причини зошто често се препорачува медитација наутро.

Утринската медитација ги поставува темелите за смиреност и рамнотежа за претстојниот ден. Помага во центрирање на умот, управување со стресот и подобрување на целокупната емоционална благосостојба.

Тоа може да ви помогне да управувате со чувствата на загриженост, исчекување и вознемиреност во особено стресни денови.

Утрински мир и тишина

Утринската медитација може да ја постави сцената за вашиот ден, но утрото исто така може да ја постави сцената за медитација. Утрата обично имаат вродено чувство на смиреност пред метежот и вревата на денот. Вашиот ум е природно мирен по одморот, а светот околу вас е тивок од сон.

Извор: Попара