Радио Милева

На Раде Шербеџија и сопругата им се закнува затвор во Америка!

На Раде Шербеџија и сопругата им се закнува затвор во Америка!
фото: Дејан Бриза

Популарниот актер секогаш тврдеше дека се вратил од Америка затоа што го мачела носталгијата.

Еден од најпопуларните актери на поранешна Југославија, Раде Шербеџија (74) со својата втора сопруга Ленка живееле во Лос Анџелес, каде купиле куќа за нешто повеќе од милион долари.

Раде и неговата сопруга ја купиле куќата на кредит во јули 2004 година и ја продале шест години подоцна, пред да се вратат во Хрватска.

Иако сите овие години се чинеше дека актерот и неговото семејство живеат вистински американски сон на Далечниот Запад, не било баш така, бидејќи Шербеџија и неговата сопруга наводно се мачеле со американски кредити.

фото: Инстаграм

Американскиот сон за повеќето иселеници е вистински кошмар затоа што бара многу работа, а сè што е во сопственост е поврзано со кредитни обврски, каматни стапки и даноци.

Шербеџија и неговата сопруга наводно го имаат истиот проблем, па во Лос Анџелес имаат активни даночни долгови.

Во официјалните регистри, можете да се види дека Раде и Ленка поради недвижен имот се задолжиле од неколку банки: Вашингтон заемна банка, PП Морган Чејс банка, Национална градска банка, пишува Imperial.net кој дури објави и докази од американските сајтови.

Како што се наведува, не само што Ленка и Раде имале хипотека, туку наводно должеле големи суми за данок. Износите наведени во даночните документи се движат од 2.335,27 долари, до 178.898,68 долари до 511 710,20 долари.

Последната, најголема сума е регистрирана на 31 декември 2010 година. Износот од над 178 илјади долари е регистриран како даночен долг во 2015 година одделно и на името на Раде и на Ленка, а најмалата сума од 2,3 илјади долари е внесена во 2014 година , но во врска со трансакцијата од 2010 година.

фото: Дејан Бриза

Во едно интервју, Раде опиша како се преселил од Лос Анџелес во Риека во 2011 година. Значи, откако се вратија во Хрватска, американските даночни власти го забележаа неплатениот данок и таа документација заврши во Даночната управа во Лос Анџелес. Во Америка, каматата се наплатува за неплатени даноци, па сигурно е дека овие износи само ќе растат.

Соединетите држави, како и секоја регулирана земја, строго го казнуваат затајувањето данок, особено кога станува збор за големи количини, повеќе од половина милион долари, така што големото прашање е дали Раде Шербеџија и Ленка Удовички воопшто ќе се вратат во Америка. Имено, и Ленка Удовички и Раде Шербеџија имаат отворен предмет во Централниот округ на Калифорнија на Окружниот суд на САД, пишува спомнатиот сајт.

Останати вести од Радио Милева