Живот и Стил

На овој начин доматот ќе ви остане свеж: Трик од само пет минути кој ќе ви ја зачува омилената намирница

На овој начин доматот ќе ви остане свеж: Трик од само пет минути кој ќе ви ја зачува омилената намирница

Иако сите мислевме дека нашите домати ќе останат свежи во фрижидер, докажано е дека во таа прилика го губи вкусот и дека е потребно да најдеме некоја златна средина.

Тимот на Test Kitchen со задоволство ги проучува сите новости поврзани со храната, од тоа како најдобро да се искористи и подготви за да биде со највисок квалитет. Овој пат тие решија да ги испробаат советите на ботаничарката Џинхе Баи.

Бидејќи доматите траат подолго додека ги чуваме во фрижидер, тешко е да се избегне губењето на вкусот што се случува бидејќи студот блокира одредени ензими во нив. Баи дошол до решение за време на неговите експерименти.

Доматот го ставил во топла вода околу пет минути, на приближно 50 степени Целзиусови, а потоа го ставил во фрижидер.

Како што тврдеше дека вкусот е речиси ист како кога се стои на собна температура, Test Kitchen го спроведе своето мало истражување. Тој открил дека тогаш повеќето од десетте испитаници потврдиле дека вкусот на вака складираниот домат бил околу 80 отсто сличен на оној кога бил на собна температура.