Живот и Стил

На левата или на десната страна: Ова е најлошата положба за спиење, особено ако имате проблеми со срцето

На левата или на десната страна: Ова е најлошата положба за спиење, особено ако имате проблеми со срцето

Вистина е дека малку внимаваме на положбата во која спиеме, фокусот е секогаш што побрзо да заспиеме и удобно да се наместиме.

Можеби мислите дека најлошата последица што може да ви се случи по спиење во некоја положба е болка или непријатност во вратот и грбот, но новите студии покажаа како една специфична положба може да влијае на здравјето на вашето срце.Иако не можеме да се пофалиме со голем број студии на оваа тема, некои научници сепак се осврнаа на прашањето како спиењето во одредена положба може да влијае на здравјето на срцето. Една таква студија беше спроведена во 1997 година на 40 луѓе, од кои 18 беа дијагностицирани со срцеви заболувања, а 22 лица беа целосно здрави. Со ЕКГ се следела електричната активност на срцето кога испитаниците ја менувале положбата на спиење, а резултатите покажале дека најмногу промени се забележани кај оние кои спиеле на левата страна.

 

Независна студија спроведена во 2018 година користела и ЕКГ за следење на однесувањето на срцето кај 9 испитаници, а резултатите биле многу слични, па се покажало дека повеќето промени се поврзани со работата на срцето кај испитаниците кои спиеле на левата страна. Но, во оваа студија, техниката на векторска кардиографија покажала и како срцето ја менува положбата, што може да биде причина за овие промени.

 

За споредба, не се забележани промени кога учесниците спиеле на десната страна. Но, овие студии покажаа дека се потребни повеќе истражувања за тоа како положбата на спиење може да влијае на срцевата активност. И додека некои пациенти на кои им е дијагностицирана конгестивна срцева слабост пријавиле проблеми со дишењето или непријатност при спиење на левата страна, нема докази дека спиењето на левата страна ќе го зголеми ризикот од срцеви заболувања ако веќе немате некоја состојба.

 

Некои експерти за спиење всушност советуваат дека спиењето на левата страна не е штетно и може да го подобри здравјето на срцето.

 

Според доктор Винтер, директорка на болницата, Марта Џеферсон, станува збор за циркулација на крвта. Како што крвта влегува во срцето преку горната десна страна, ако спиете на неа, може да создаде притисок врз големите крвни садови кои го хранат органот. Меѓутоа, спиењето на левата страна и без притисок на десната страна може да го зголеми и протокот на крв во срцето – додава Винтер.

 

Кој има срцеви заболувања не треба да спие на левата страна?

 

Се разбира, советите за положбата на спиење може да бидат различни за оние со срцеви заболувања, и иако препораките треба да доаѓаат од вашиот лекар, некои лекари ќе ја поддржат идејата дека е мудро да избегнувате да спиете на левата страна.

 

Оние кои имале проблеми, или сеуште ги имаат, а се поврзани со здравјето на срцето треба да спијат на десната страна бидејќи на тој начин срцето ќе работи и ќе одмара во мир. Токму оваа навика може да спречи проблеми со дишењето и непријатност при спиење.

 

Сепак, некои експерти додаваат дека спиењето на грб може да додаде некои проблеми, а според нив може да ја влоши состојбата на апнеја при спиење, а луѓето кои страдаат од таа состојба имаат поголема веројатност да доживеат срцеви заболувања. Наместо да додавате притисок додека лежите на стомак, експертите советуваат да ја држите главата подигната, што ќе го олесни дишењето и ќе го намали притисокот врз срцето.

Извор: Попара.мк