Љубов и Секс

На која возраст треба да се разговара со детето за сексуалноста и сексуалниот однос?

На која возраст треба да се разговара со детето за сексуалноста и сексуалниот однос?
Mother & daughter

Зошто треба со детето до зборувате за сексуалниот однос: Иако изгледа рано, психологот вели – на оваа возраст треба да го направите првиот разговор

Има некои теми за кои родителите не се сигурни како да разговараат со своите деца, но и дали тие воопшто треба да разговараат. Сексуалноста и љубовта често се многу непријатни теми, но се неопходни. Психологот Лео Иванишевиќ за Блиц зборуваше за тоа кога и како да му пристапите на детето во однос на сексуалноста.

Темите како родовата еднаквост треба да се воведуваат на возраст од 9 до 12 години, а особено е важно да им се помогне на девојчињата да се чувствуваат удобно во своето тело и со сето она низ кое поминуваат.Во ред е во овој период да се воведе тема за безбеден секс. Изгледа како да овие теми се прерани за возраста за која се препорачуваат, во моментот кога вашето дете ќе стане тинејџер, ќе ви биде мило што сте ги допреле, барем малку.

Кога има милион прашања, без страв од доаѓа кај вас и прашува што го интересира. Доколку сте молчеле до овој период, би било добро да му кажете на детето дека тоа сега се менува и дека отсега може да ве праша се што го интересира“, објаснува психолог, кој додаде дека секогаш е подобро да разговараме со детето отколку да ги бара одговорите на други места, како на пример на Интернет.

Една од најтешките теми е разговорот за сексуалниот однос. Ако не сакате вашата ќерка да има секс прерано, многу е подобро да разговарате со неа отколку да се однесувате со неа како да е премногу мала. Ако целосно го игнорирате прашањето за сексуалноста или ако сексуалноста е табу тема, постои шанса дека ќе има контраефект. Девојчето може да се одлучи за сексуален однос за да докаже дека е голема, или може да одлучи од чиста љубопитност или притисок од околината, на крајот на краиштата, не постои одреден возраст кога стануваме емотивно зрели за секс – и многу возрасни луѓе пристапуваат кон сексот крајно незрело“, објаснува психологот.

извор: Независен.мк