Љубов и Секс

Можеби не е само летна авантура – Ако запознавте некого на одмор, постои шанса да се „роди“ љубов!

Можеби не е само летна авантура – Ако запознавте некого на одмор, постои шанса да се „роди“ љубов!

Големи се шансите некогаш да сте имале летна романса или да познавате некој кој се вратил од одмор полн со впечатоци, а исто така и се заљубил.

Сосема е нормално да се случи ова, бидејќи летото е периодот кога запознаваме нови луѓе. За време на одмор или патување, логично е дека ќе сретнете многу нови луѓе. Исто така, во тој период сме многу поопуштени.

Кога нема толку многу напнатост, се намалуваат инхибициите кои постојат во секојдневниот живот и се зголемува шансата за влегување во врска. На одмор, исто така, сме поопуштени и носиме помалку облека. Всушност, извесен период излегуваме од секојдневната рутина.

Еволуционерните биолози би рекле дека сето горенаведено се однесувања кои го зголемуваат репродуктивниот успех, што според нив е и крајната цел на партнерските односи. Сепак, не сме сосема сигурни дека тоа е така.

Некогаш мажите, а понекогаш и жените едноставно очекуваат повеќе, или обратно – велат дека мислеле дека се заљубени, но всушност тоа било само заблуда.

Кога станува збор за летната романса, за неа е типична инстант страста или еротската привлечност, а тоа е сосема доволно за појава на занес, но сепак не е доволно за развој на она што овие истражувачи го нарекуваат „целосна љубов.“

Покрај страста, поддржувачите на оваа теорија велат дека за целосна љубов се потребни и блискост и лојалност.

Блискоста се однесува на чувството на интимност и поврзаност со партнерот. Лојалноста се состои од две одлуки: краткорочна одлука да го сакаш партнерот и долгорочна одлука да ја зачуваш таа љубов и да останеш со партнерот. Кога овие три работи (страст, лојалност и блискост) се во рамнотежа, зборуваме за целосна љубов.

Летните љубови навистина можат да започнат како романси засновани на страст. Меѓутоа, доколку почетниот еротски набој не прерасне во желба за понатамошно запознавање и развој на блискост и лојалност, тие можат да завршат тука.