Мегафон
Погребот закажан за денес во 18 часот

(ВИДЕО) Тешко кој ги задржа солзите: Оливер Драгојевиќ со стотина бродови испратен кон вечното почивалиште

(ВИДЕО) Тешко кој ги задржа солзите: Оливер Драгојевиќ со стотина бродови испратен кон вечното почивалиште
FOTO: BETA

Сплит минатата вечер се прости од великанот на музичката сцена Оливер Драгојевиќ кој почина во неделата на 71 година.

По обредот во кругот на семејството, пријателите и соработниците, на пристаништето Фрањо Туѓман се собраа близу 10 илјади луѓе кои со молитва и песна за последен пат го испратија Оливер.

Ковчегот на Оливер Драгојевиќ го возеа на количка, а на секои триесет метри се менуваа луѓето кои одеа крај телото на починатиот. Меѓу другите беа и Џибони, Петар Грашо, Тончи Хулиќ, Тони Цетински, Горан Каран, Стјепан Хаусер, Дорис Драговиќ и членовите на групата Делфи.

Целиот пат ѕвонеа црковните ѕвона, а додека тажната поворка минуваше се слушаа и песните на Оливер кои ги пееја хорови. Во придружба на катамаранот за Корчула беа и од Хрватската воена морнарица, бродови на МУП, како и стотина бродчиња кои му оддадоа чест на легендарниот пејач.

Оливер Грагојевиќ беше еден од најпопуларните пејачи во Хрватска, но и на подрачјето на цела Југославија.

Почина во неделата во сплитската болница откако ја изгуби битката со тешката болест. Погребот е закажан за среда во 18 часот во кругот на семејството.