Мегафон
овластен економски манипулатор

Поврат на ДДВ: До какво непрепознавање е доведена суштината на заблудата?

Поврат на ДДВ: До какво непрепознавање е доведена суштината на заблудата?

Од први јули стартува најавената мерка со која граѓаните ќе добиваат поврат од 15 отсто од платениот данок на додадена вредност (ДДВ).

Според најавите, со оваа мерка годишно кај граѓаните би се вратиле меѓу 60 и 100 милиони евра.

Мала математика, покажува дека на секоја сметка од 1.000 денари, на која ДДВ е 18 %, повратот би бил цели 27 денари. На сметка од 10.000 – 270 денари или на потрошена цела просечна плата од 26.000, поврат би бил 702 денари.

Кога предизборно беше најавена мерката, се говореше дека во секое домаќинство, по основ на поврат на 15 % од ДДВ-то, годишно ќе се вратат до 500 евра.

Пресметките сепак говорат дека за да се „врати“ толкав износ, ќе треба за една година едно семејство да потроши 18.520 евра.

Или проста математика: Секое семејство месечно да потроши по 1543 евра, а за возврат да добие назад 41,66 евра од ДДВ!

Па сега ти види до какво непрепознавање е доведена суштината на заблудата на „овластениот економски манипулатор“ седнат во премиерската фотелја и неговите генијалци од министри по економија, финансии…!