Мегафон

Македонија во втората полуфинална вечер на „Евровизија 2019“ (ВИДЕО)

Македонија во втората полуфинална вечер на „Евровизија 2019“ (ВИДЕО)

Подготовките за 64. издание на „Евровизија“ се веќе во полн ек, а со влечење жрепка денеска беше утврдено и кои земји ќе се натпреваруваат во двете полуфинални вечери на 14 и на 16 мај. Македонија, односно нашата претставничка Тамара Тодевска ќе ја видиме во вториот дел од втората полуфинална вечер на 16 мај, кога ќе се натпреварува заедно со колегите од Албанија и Хрватска, воедно и единствените земји од регионот во оваа вечер.

Освен распределбата на 36-те полуфиналисти, утврдено беше и во која од полуфиналните вечери ќе гласаат земјите од „големата петка“ и домаќинот Израел, така што во првата полуфинална вечер ќе гласаат Шпанија, Франција и Израел, а во втората Германија, Италија и Велика Британија.

МРТ и Тамара допрва треба да го одберат и авторскиот тим што ќе ја создаде евровизиската песна. „Вечно втората“ пејачка се надева дека барем 2. место ќе го освои и на овој фестивал, а со каква композиција ќе настапи во Тел Авив ќе дознаеме наскоро.

Како и секогаш, официјалниот редослед ќе биде одреден непосредно пред евровизиската недела, а која земја во која полуфинална вечер ќе настапува дознајте во продолжение.

Прва полуфинална вечер (14 мај)
Прва половина
 • Словенија
 • Белорусија
 • Чешка
 • Црна Гора
 • Кипар
 • Србија
 • Финска
 • Полска
 • Унгарија
Втора половина
 • Естонија
 • Португалија
 • Сан Марино
 • Исланд
 • Грузија
 • Австралија
 • Белгија
 • Украина
 • Грција
Втора полуфинална вечер (16 мај)
Прва половина
 • Швајцарија
 • Шведска
 • Ирска
 • Австрија
 • Молдавија
 • Летонија
 • Романија
 • Данска
 • Ерменија
Втора половина
 • Албанија
 • Азејбејџан
 • МАКЕДОНИЈА
 • Норвешка
 • Русија
 • Холандија
 • Хрватска
 • Литванија
 • Малта