Мегафон

Четири можни сценарија за одржување на „Евровизија 2021“

Четири можни сценарија за одржување на „Евровизија 2021“

Пред неколку дена извршниот супервизор на Евровизија 2021, Сисет Бакер откри дека одлуката за сценариото според кое ќе се одржи натпреварот оваа година ќе биде откриена за четири до пет недели.

Сценарио А: Нормален натпревар за песна на Евровизија
Во оваа ситуација, Изборот за песна на Евровизија ќе се организира нормално од арената „Ахој“ во Ротердам со 9 претстави (вклучително и проби на облекување) во преполно место, со делегации и артисти од сите радиодифузери учесници и бројни активности во и околу Ротердам. Изводливоста на ова сценарио во голема мера зависи од ширењето на можната вакцина за COVID-19 или достапноста на веродостојно тестирање.

Сценарио Б: Евровизија со социјална дистанца на 1,5 метри
Секој присутен на Евровизија во Ротердам би требало да практикува социјално растојание и да остане на 1,5 метри едни од други во секое време. Повторно, ќе имаше 9 претстави, со публика во арената, но со ограничен капацитет за да се овозможи социјално дистанцирање. Екипи од секој учесник радиодифузер би патувале во Ротердам, но со ограничувања на бројот на луѓе во секоја делегација и на бројот на печатот што може да присуствува. Активностите во и околу Ротердам би биле соодветно прилагодени.  Бидејќи во ова сценарио би имало помалку простор за публиката, треба да се направи нов распоред на седиштата. Доколку се случи тоа, ќе се одржи фер ждрепка за да се одлучи кој сè уште може да присуствува на секоја претстава. Thisе има повеќе информации за ова во првите месеци од 2021 година. Секој што нема успех во извлекувањето, се разбира, ќе му биде вратен целиот износ за купување на нивните билети.

Сценарио Ц: Избор на песна на Евровизија со ограничувања за патувања.
Малку слично на сценариото Б со 9 претстави и ограничен број на членови на публика во арената. Но, со голема разлика што сите активности на лице место ќе се извршат виртуелно и доколку има делегации кои не можат да патуваат во Ротердам, нивните уметници ќе настапат од својата земја. Сите настапи во претставите ќе бидат обединети во Ротердам. Настапите на земјите на кои им е дозволено да патуваат и актите за отворање и интервали, исто така, ќе се изведуваат во живо.

Сценарио Д: Затворен натпревар за песна на Евровизија
Доколку Холандија повторно заврши во блокада, ќе има натпревар за песна на Евровизија без публика и без активности во и околу Ротердам. Сите активности на лице место ќе се извршат виртуелно. Сите учесници ќе настапат од своите матични земји и тие ќе бидат слични на оние што веќе ги доживеавме за Детска Евровизија 2020 година.