Љубов и Секс

Мажите мислат дека знаат каде се наоѓа Г-точката, а жените молчат

Мажите мислат дека знаат каде се наоѓа Г-точката, а жените молчат

Ако не сте сигурни каде е Г-точката, па дури и ако верувате дека успешно сте ја лоцирале, прочитајте го овој текст – ќе ви открие дека веројатно сте погрешиле погрешно …

Постоењето на Г-точката е тема која и денес е предмет на дискусија – некои велат дека стимулирањето ќе доведе до неверојатни оргазми, други тврдат дека тоа е само мит, а некои не знаат ниту за нејзиното постоење.

Зошто „Г“?

Еден од првите гинеколози и сексолози, Ернст Грефенберг, прв го открил постоењето на Г-точката пред светот. Лекарот го „проучувал“ женскиот оргазам и открил место за „програмирање“ на истиот, односно точката каде што се акумулираат нервните завршетоци на ткивата што ја покриваат вагината. Со стимулирање на оваа точка, жената доживува оргазам. Графенберг исто така открил дека жената може да доживее процеси слични на ерекцијата и ејакулацијата кај мажот. Значи, оваа точка беше именувана по првата буква од презимето на лицето кое ја дефинирало, иако нејзиното постоење било познато во 17 век.

Што е Г-точка и каде се наоѓа?

Г-точката се наоѓа на ѕидот на женската вагина. Предниот ѕид се наоѓа на длабочина од 5 или 6 сантиметри зад фронталната коска и уретрата. Некои жени тврдат дека ткивото во овој дел е различно, погусто. Иако веќе имало многу студии кои ја разјаснуваат функцијата на оваа зона, полемиките во научните кругови продолжуваат.

Во секој случај, она што секако е познато е дека стимулацијата на Г-точката има неверојатен ефект врз многу жени. Оргазмот постигнат со стимулирање на оваа точка е различен од оној постигнат со стимулирање на клиторисот.

Како да ја најдете?

Првото нешто што е потребно е вагината да биде влажна. Обидете се да го притиснете регионот над вагиналниот отвор. Од друга страна, треба да се изврши притисок врз долниот дел на стомакот, ова може да помогне да се почувствува Г-точката однадвор. Исто така, поза што го олеснува стимулирањето на оваа точка е кога жената е „горе“ и благо се наведнува наназад.

Сексолозите исто така велат дека оваа точка е почувствителна кај жени после триесетите години.

Што велат современите гинеколози?

Не толку мал број на современи гинеколози се сомневаат во постоењето на Г-точката. Тие велат дека во познатата „зона на задоволство“ нема ништо што Ернст Грефенберг го навел во своето истражување. Тие веруваат дека задоволството предизвикано од стимулација на таканаречената Г-точка, всушност се должи само на непосредната близина на клиторисот. Патем, студиите од времето на Грефенберг (1881-1951) покажаа дека секоја жена нема Г-точка, покрај тоа, секој реагира различно на нејзината стимулација. Тие исто така истакнаа дека е важно да им се објасни на жените дека е нормално ако не доживеат оргазам при вагинална пенетрација.

Заклучокот е дека без оглед дали Г-точката постои или не, самото барање по неа, истражувањето за време на сексот, секако доведува до интензивен оргазам.

извор:popara.mk