Радио Милева
ѕвезди, домаќинки, верници...

Македонски дами се пофалија со вапцаните Велигденски јајца (фото)

Македонски дами се пофалија со вапцаните Велигденски јајца (фото)
фото: Инстаграм

Денес (30.04.2021) се празнува еден од најголемите христијански празници Велигден.

Според традицијата и обичаите, три дена пред Велигден односно на Велики четврток пред изгреј сонце се вапцаат првите Велигденски јајца.

Според верувањата, првото вапцано јајце му се наменува на Господ и се нарекува Господово јајце. За првото јајце се верува дека има магична моќ, па затоа неговото место е под иконата. Во народните преданија се вели дека со него се лекуваат одредени болести.

Меѓутоа, домаќинките останатите  јајца ги вапцуваа на Велика сабота односно дената пред Велигден.

Инаку, за разлика од претходните години кога за овој празник се оди во црква и точно во 00ч се слави Христовото воскрсение, овој Велигден поради короната го дочекавме во своите домови.

Македонските дами ги засукаа ракавите во кујна, па се покажаа како вредни домаќинки. Тие беа креативни, а со крајниот резултат се пофалија на социјалните мрежи.

Калиопи

 

фото: Инстаграм

фото: Инстаграм

Мелита Ракиќевиќ

фото: Инстаграм/мелитамели

фото: Инстаграм/мелитамели

 

Лила Филиповска

фото: Инстаграм/мелитамели

Татјана Лазаревска

фото: Инстаграм/мелитамели

Викторија Лоба

фото: Инстаграм/мелитамели

Хелена Роза

фото: Инстаграм/мелитамели

Милена Антовска

фото: Инстаграм/мелитамели

Катарина Ивановска

фото: Инстаграм/мелитамели

Елена Стефановска

фото: инстаграм

Симона Поповска

фото: Инстаграм

Христиос воскресе, навистина воскресе….за многу години

Останати вести од Радио Милева