Љубов и Секс

Зошто на привлечните луѓе им е тешко да бидат среќни во врска?

Зошто на привлечните луѓе им е тешко да бидат среќни во врска?

И покрај тоа што многумина веруваат дека убавите луѓе минуваат полесно во животот, изгледа дека на љубовно поле не е баш така.

Истражување спроведено на Харвард покажува дека луѓето кои се сметаат за натпросечно убави потешко остваруваат успешни и долготрајни врски.

Во резултатите од истражувањето се објаснува дека убавите луѓе полесно влегуваат во врска бидејќи не им е тешко да најдат партнер, но и дека ретко текот остануваат во врска бидејќи имаат „закани од полот“. Поточно, атрактивните луѓе едноставно имаат повеќе избор па им е тешко да се смират само со една личност.

Во текот на истражувањето научниците заклучиле дека истиот случај важи и за славните личности и со обичните луѓе. Оние кои се сметани за помалку атрактивни биле во долгогодишни врски или брак, а оние поубавите биле склони на авантури или биле самци.

извор: Кајгана