Љубов и Секс

За мажите: Дали правилно ги миете своите интимни делови?

За мажите: Дали правилно ги миете своите интимни делови?

Пенисот треба да се мие секој ден, особено кога вежбате, маструбирате или едноставно се испотите под половината, тврди урологот Дариус Падух.

Ова е поради тоа што вашето меѓуножје преставува темно и влажно подрачје кое е идеално за размножување на бактериите и ширење на непријатна миризба, токму како што се и пазувите. Со оглед дека вашиот пенис е многу блиску до тие бактерии сосема е сигурно скакате тој да биде чист. Затоа, секој ден користете топла вода за да ги измиете пенисот, препоните и тестисите.

Доколку забележите дека долу не мириса баш најубаво едноставно мора да се освежите по тренингот или сексот, истријте го добро со сапун тоа подрачје. Само внимавајте тоа подрачје да направите сапуница со која ќе го измиете пенисот, поради тоа што таа подобра отколку директно да користите сапун.

Кожата на тој дел од телото е деликатна и со премногу миење со обичен сапун може да дојде до иритација. Ова особено е точно доколку не сте обрежани. Поголем број на гелови за туширање може да допринесе до појавување до иритација на пенисот поради тоа што поседува бројни хемикалии, затоа е најдобро да користите хидрирачки сапун со што помалку состојки.

А доколку не практикувате секојдневно туширање, а тоа го препорачува и науката, сепак би требало да ја „освежите“ својата машкост на дневно ниво, барем со користење на влажни марамчиња.

Хигиената пред секс е многу важно, но миење по сексот е уште поважно и може да допринесе за избегнување на инфекции. Треба да внимавате да ги измиете вашите телесни течности, како и течностите на вашиот партнер, со оглед дека бактериите може да се размножуваат особен ако се исушат на вашата кожа.

Секако, тоа не значи дека мора веднаш да рипнете од креветот и да се упатите кон тушот, може да почекате 10 – 15 минути.

Целата е да се погрижите да се миете редовно но не премногу. Претерано миење може да ја оштети заштитната бариера на кожата и така да им олесни на бактериите, вирусите и полно преносливите болести полесно да навлезат во вашиот организам.