Љубов и Секс

Трипати неделно или неколку пати годишно: Колку секс е доволно?

Трипати неделно или неколку пати годишно: Колку секс е доволно?

Споредбата со другите може да направи да се чувствувате лошо, но понекогаш е едноставно невозможно да се спротивставите на љубопитноста.

Едно од прашањата што е неопходно кога станува збор за партнерства, се однесува на зачестеноста на сексуалниот однос. Повеќето барем еднаш се прашувале дали претерале со сексуални активности или, напротив, ги практикуваат поретко од другите. Колку често треба да имате секс, никој не може да потврди со сигурност – затоа што едноставно нема точен или погрешен одговор. Имено, кога станува збор за секс, нема идеален број на односи во текот на една недела, месец или година.

Една студија открила дека паровите кои имаат секс еднаш неделно, се во подобро расположение и се чувствуваат среќни. Сепак, фреквенција поголема од тоа не придонесува за квалитетот на врската на кој било начин. Но, ако сакате почест сексуален однос, треба да разговарате со партнерот за тоа. Колку сте поотворени, толку полесно ќе биде да комуницирате и да ги споделите вашите желби и фантазии. Вашата цел, се разбира, не треба да биде да бркате некој резултат, туку да уживате во сè што подразбираат интимните односи.

Сексот е многу важен во секое партнерство, но има и парови меѓу кои нема изразена сексуална желба, а сепак тие имаат хармоничен и успешен однос. Експертите се согласуваат дека некои луѓе едноставно имаат помалку секс, што исто така е сосема нормално и не треба да биде извор на фрустрација. Затоа што – фактот што некој нема потреба да прави акробации во кревет секој ден, не значи дека е несреќен.

Колку често треба да имате секс?

Паровите кои се задоволни од квалитетот и квантитетот на сексот во својата врска, чувствуваат поголема меѓусебна поврзаност и се позадоволни од нивната врска во целина. Сексолозите тоа го објаснуваат со фактот дека сексот ослободува тензија и помага да се надмине стресот, а исто така има позитивен ефект врз сите меѓусебни несогласувања.

Фреквенцијата на секс во голема мерка зависи од возраста, а во повеќето случаи се намалува со текот на времето. Истражувањата засновани врз тврдењата на учесниците не се целосно релевантни, бидејќи многумина од оваа област се обидуваат да се претстават во подобро светло, така што не даваат искрени одговори. Според некои податоци, на возраст меѓу 18 и 29 години, сексот најчесто се практикува три пати неделно, а на возраст од 45 години, просечниот број на односи е намален на еднаш неделно. Отстапувањето од овие статистики не значи дека вашиот сексуален живот е проблематичен.

Ако ви се допаѓа ритамот на четири или пет пати неделно – тоа исто така не е лошо. И подеднакво е нормално да имате односи само неколку пати годишно.

Проблеми можат да се појават само кога не се согласувате со вашиот партнер за зачестеноста на сексот. На пример, можеби ќе уживате да имате секс еднаш неделно, додека тој би сакал да го имате тоа почесто. Во тој случај, разговарајте за сè и обидете се да најдете решение што ќе биде прифатливо за двајцата. Објаснете што предизвикува желба во вас и обидете се да создадете идеални околности во кои ќе бидете возбудени. За некои, тоа е романтична музика, а за други е комедија со која ќе се релаксираат. Ако не сте во состојба да ги помирите вашите сексуални апетити, не двоумете се да побарате стручна помош.

извор: убавина и здравје