Љубов и Секс

Советникот за брак ги сподели начините на кои решава проблеми и кавги со партнерот

Советникот за брак ги сподели начините на кои решава проблеми и кавги со партнерот

Дискусиите и повремените недоразбирања се составен и нормален дел од секоја врска. Да, дури и луѓето што ги сметате за пример кога станува збор за љубовните односи имаат кавги.

Ако не можете да најдете заедничка основа со вашиот партнер и ако постојано се расправате и немате решенија, можеби проблемот е едноставно што не знаете како да се расправате. Ова, се разбира, не значи дека треба да се обидете да пронајдете заеднички јазик со личност за која сте сигурни дека повеќе не може едноставно да биде дел од вашиот живот затоа што вашите планови за иднината и погледите на светот се апсолутно различни. Но, има и парови кои едноставно стигнуваат до моментот кога им е потребна помош и разбирање повеќе од кога било.

Во тој случај, не се откажувајте и следете четири едноставни совети од терапевтот за партнери Теми Нелсон.

Не провлекувајте се среде расправија!

Дискусиите и расправиите се многу тешки и исцрпувачки за двата учесника, но тоа не значи дека треба да се откажат. Дури и кога чувствувате ужасна тежина и напор, не одбивајте да зборувате за проблемот затоа што на тој начин никогаш нема да го решите.

Дозволете си пауза и опуштете се, но не откажувајте се!

Ако има премногу притисок, најдобро е да се оддалечите, да одморите и да размислите за сè. Премногу притисок може да предизвика да кажете нешто едни на други што не го мислите и меѓусебно да се повредите. Дозволете си пауза по што ќе се вратите на дискусијата.

Немојте да се потсетувате на претходните расправии

Дали знаете што може да ја направи тековната расправија уште полоша отколку што е? Сеќавајќи се на минати расправии и коментирање на лоши работи што се случиле во минатото, кои веќе сте ги решиле. Важно е да се фокусирате на она што ве мачи во моментов, враќање во минатото и да коментирате работи што немаат никаква врска со тековната тема, само ќе ги влошат работите. Не правете го тоа.

Фокусирајте се на доброто

Кавгите често се појавуваат во еден момент, а причината може да биде ситници како неизмиени садови или несогласување околу изборот на филм. Кога ваквите моменти се претворат во бесконечна дискусија, обидете се да ги запомните убавите работи. Д-р Нелсон вели дека во кавги за време на карантинот, самата се потсетила дека треба да биде благодарна што може да биде во близина на партнерот, дека тие се здрави и дека имаат луксуз воопшто да се расправаат затоа што многумина го немаат тоа. На тој начин ќе се смирите и ќе сфатите дека малите работи навистина треба да бидат и да останат само мали работи.

извор: Убавина и здравје